Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ο Economist στις ερχόμενες ευρωεκλογές αλλά και στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, οι οποίες όπως σημειώνει  είναι οι πρώτες που διεξάγονται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτι που σημαίνει πως αποτελούν «βαρόμετρο» για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Το δημοσίευμα στο Economist Intelligence Unit σχολιάζει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβρη καθώς η δημοτικότητα και η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σε χαμηλά επίπεδα και η παράταξη αναμένεται να προσκολληθεί στην εξουσία.

 

«Αναμέναμε ότι η Kυβέρνηση θα συνδύαζε τις πρόωρες εκλογές με τις Eυρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρ'όλα αυτά, η δημοτικότητα και αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τόσο χαμηλή, που αναμένουμε ότι θα προσκολληθεί στην εξουσία μέχρι που θα πλησιάζει το τέλος της τετραετίας», τονίζει η έκθεση του Economist.

 

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις επόμενες εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία η οποία όμως ενδέχεται να μην μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

 

Αναφορικά με τα ποσοστά που ενδέχεται να συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα, ο Economist εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται στο 29-31% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19-22%.