Τι συμβαίνει στη “Σπίθα” του Μίκη Θεοδωράκη? Δύο από τα πιό γνωστά στελέχη της, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, παραιτήθηκαν από το Κίνημα στέλνοντας προς το δημιουργό του Μίκη Θεοδωράκη “σκληρές” επιστολές με βαριές κατηγορίες. Ο κύριος Καζάκης κάνει λόγο για “ίδρυμα” πέραν του Ατλαντικού που άλωσε τη Σπίθα με σκοπό να τη μετατρέψει σε φασιστική οργάνωση ενώ ο κ. Ληναίος τη χαρακτηρίζει “κίνηση εξαρτημένων πολιτών”. Και οι δύο μιλάνε για ξαφνική αλλαγή θέσεων στο κίνημα του συνθέτη. Απορίες εκφράζουν και φίλοι του κινήματος στην ιστοσελίδα του αλλά οι απαντήσεις είναι φειδωλές και “κοφτές”.

 

 

Στην επιμονή των χρηστών έρχεται νέα "γενική" απάντηση στην οποία το μέλος του Κινήματος αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν απαντήσεις, επιβεβαιώνει τις επιστολές παραίτησης και δηλώνει πως η "Σπίθα" δεν είναι ο Καζάκης, ούτε ο Ληναίος, ούτε καν ο Θεοδωράκης, είναι ο κόσμος μπλα, μπλα, μπλα...:

 

 

Οι δύο επιστολές παραίτησης όπως δημοσιεύτηκαν στο www.tsantiri.gr :

Του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη:

Αγαπητέ Μίκη,

Όπως σας έχω εξηγήσει λεπτομερώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως οργάνωση δεν είχε σχέση τόσο με πρόσωπα, όσο με έναν μηχανισμό παρακράτους, ο οποίος ήθελε να αλώσει την Σπίθα και να την μετατρέψει σε μια νέου τύπου φασιστική οργάνωση. Τα ηνία κρατά συγκεκριμένο «ίδρυμα» πέραν του Ατλαντικού. Το ίδιο που κατασκεύασε την otpor στην Γιουγκοσλαβία και συνέβαλε στις «πορτοκαλί επαναστάσεις» στην Ουκρανία, την Γεωργία και αλλού.

Όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρώ πλέον ότι το παρακράτος υπερίσχυσε. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να προστατέψω το όνομα, την ιστορία και κυρίως την υστεροφημία σας. Δυστυχώς απέτυχα.

Όπως σας είχα εξηγήσει εξαρχής, προσωπικά έχω αφιερωθεί στην ιδέα του νέου ΕΑΜ. Την παλεύω, με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτω, πολύ καιρό πριν υπάρξει η Σπίθα. Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το νέο ΕΑΜ θα γεννηθεί. Όχι γιατί το θέλω εγώ, αλλά γιατί είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για το λαό και την Ελλάδα. Όταν δημιουργηθεί – μιας και είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει – προσωπικά θα βρίσκομαι στις γραμμές του, απλός στρατιώτης όπως ήμουν πάντα. Το δυστύχημα είναι ότι θα έχει απέναντί του και τους μελανοχιτώνες του παρακράτους που έχει διαλέξει τη Σπίθα για να τους εκκολάψει.

Αποχωρώ από την Σπίθα και την συμβουλευτικής σας, μιας και ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν έχει καμμιά σχέση με τον δικό μου.

Ευχαριστώ,
Δημήτρης Καζάκης

 

Του ηθοποιού Στέφανου Ληναίου:

Αγαπητέ  Μίκη

Διάβασα σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα,  την αναπάντεχη, ολοκληρωτική μεταστροφή της ΣΠΙΘΑΣ και  λυπήθηκα πάρα πολύ.

Όπως είναι φυσικό, μου είναι αδύνατο πλέον να συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα σου. Δεν μου το επιτρέπει ο χαρακτήρας μου, τον οποίο ξέρεις πολύ καλά.

Όπως ακριβώς έκανα κάθε φορά, στα 50 χρόνια της γνωριμίας μας που αποφάσιζες παρόμοιες, ακατανόητες, μεταστροφές. Θέλοντας πάντα να υπερασπιστώ το μεγάλο έργο σου και τους μεγάλους αγώνες σου που κάποιοι προσπαθούσαν και προσπαθούν,συστηματικά,να αμαυρώσουν.

Παραμένω μαχόμενος στις Ιδέες της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών της 1ης Δεκέμβρη και της 3ης Απρίλη.

Δεν θέλω όμως να έχω καμιά σχέση με την Κίνηση Εξαρτημένων Πολιτών της 11ης του Απρίλη 2011.-

Στέφανος  Ληναίος

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr