Τσίπρας στη Βουλή: Θα κερδίσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης

Τσίπρας στη Βουλή: Θα κερδίσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θεατρικό και ιδιαίτερα υψηλών τόνων» το ύφος ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Νομίζει ότι αυτό μπορεί να πείσει χωρίς επιχειρήματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

«Γιατί τόση νευρικότητα κύριε Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε κι εμάς που διαβάζουμε τόσον καιρό ψεύτικες;», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν είχε το «σθένος» να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση.

«Μας απειλούσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και δεν το έκανε», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως ο αρχηγός της ΝΔ έχει έρθει σε πολύ δυσκολότερη θέση με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης που έκανε ο πρωθυπουργός. 

«Προκάλεσα αυτή την διαδικασία με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό, την δημοκρατία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά ότι μπορούσα να μην το πράξω. Θα μπορούσαν να απευθύνομαι στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας την οποία και δεν θα κερδίζατε όπως και την προηγούμενη φορά (...) Πήρα το ρίσκο έχοντας την τόλμη την πολιτική διότι η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας απαιτεί καθαρές λύσεις».

«Τι μας λέγατε τον Αύγουστο του 2015 όταν είχαμε μείνει με 124 βουλευτές; Μας λέγατε "συνεχίστε. Συνεχίστε με 124, θα είστε μια χαρά", ενώ τώρα λέτε σε μένα, στον ίδιο άνθρωπο, ότι με 151 δεν θα είμαι».

Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε πως όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ωφελεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τη στάση της ΝΔ στο μακεδονικό, σχολίασε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της ΝΔ: «Ψάχνετε προσχήματα ότι δήθεν έχουμε παραδώσει την γλώσσα και την εθνότητα. Δεν σας πειράζει ο όρος Μακεδονία. Αυτή την γραμμή ακολουθούσατε και εσείς. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα. Όταν η πραγματικότητα αλλάζει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

«Καταλαβαίνω την αδυναμία σας να βρείτε πολιτικό αφήγημα. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής (σ.σ με τους ΑΝΕΛ) είναι ό,τι πιο αστείο», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Μέσα από την σύνθεση του ακραίου νεοφιλελεύθερου λόγου του Μητσοτάκη και του ακραίου λόγου των στελεχών που πήρε από το ΛΑΟΣ δημιουργείται ένα περίεργο υβρίδιο. Υιοθετείτε πρακτικές της ακροδεξιάς και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

«Αυτή η κυβέρνηση ψήφισε μία σειρά νομοσχεδίων χωρίς την στήριξη του Καμμένου, με στήριξη από βουλευτές άλλων κομμάτων. Σε αυτά τα νομοσχέδια δεν υπήρχε θέμα δεδηλωμένης, υπάρχει ξαφνικά τώρα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. 

Πρόσκληση για ντιμπέιτ

Μάλιστα προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Έναν χρόνο συζητάμε για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και σας διαβεβαιώνω κ. Μητσοτάκη ότι θα σας δώσω όσο χρόνο θέλετε. Εγώ για δεύτερη φορά σας προκαλώ ελάτε σε ένα τηλεοπτικό διάλογο να μιλήσουμε για την Συμφωνία να μας εξηγήσετε».

Κλείνοντας, εμφανίστηκε βέβαιος πως η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει το έργο της μέχρι την λήξη της θητείας της. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM