Τσίπρας στη Βουλή: Ο Καμμένος κάνει λάθος σε μία κρίσιμη στιγμή

Τσίπρας στη Βουλή: Ο Καμμένος κάνει λάθος σε μία κρίσιμη στιγμή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το σχήμα της συγκυβέρνησης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή την τετραετή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ παρά τις «διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές» των δύο κομμάτων αλλά τόνισε πως, κατά την γνώμη του, ο Καμμένος κάνει λάθος.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η διάσπαση της συγκυβέρνησης «ενδεχομένως» να μην ήταν αναπόφευκτη «αλλά έτσι έγινε». «Εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Διαφωνώ μαζί τους αλλά σέβομαι την θέση τους».

«Από την πρώτη στιγμή αυτης της δύσκολης διαπραγμάτευσης ο Πάνος Καμμένος διαφώνησε με την σύνθετη ονομασία. Διαφωνώ μαζί του αλλά το σέβομαι. Η διαφωνία όμως αυτή είναι αυτή που τον οδήγησε να αποσύρει τη στήριξή του. Θεωρώ ότι κάνει λάθος. Δεν θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί θέτει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να πετύχει όσα προσπάθησε, σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα σεβαστώ όμως την επιλογή του».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε: «Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να επιλύσουμε την διαφορά για την ονομασία της ΠΓΔΜ, επιδοθήκαμε με τον Νίκο Κοτζιά στην προσπάθεια, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

«Πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα των άλλων αλλά να αγωνίζεσαι για να αναβαθμισεις τη δική σου. Και να μην είσαι υποκριτής. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον, το εθνικό», πρόσθεσε. 

Κατά τον ίδιο, γίνεται «προγκρόμ τρομοκράτησης» εναντίον βουλευτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι βαριά η ευθύνη του κ.Μητσοτάκη που με την αντιπολιτευτική του τύφλωση επιχειρεί να διχάσει τον λαό».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο άνδρας που έστελνε μηνύματα μαζικά εναντίον βουλευτών ήταν στέλεχος της ΝΔ και καλούσε τους οπαδούς του κόμματος να στείλουν απειλητικά και τρομοκρατικά μηνύματα.

«Καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια

Παράλληλα έκανε λόγο για την «αυγή μιας νέας εποχής» υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια. «Αυτοί που θεωρούντο επαγγελματίες της πολιτικής, τέτοιες μέρες, το 2015, ζητούσαν πιστωτικά βιωσιμότητας και εμείς που δεν ξέραμε πώς να κυβερνάμε (...) αλλά καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία». 

Ο ίδιος επισήμανε πως τα επιτόκια δανεισμού έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα με το «λιγότερο δυνατό κόστος, κρατώντας την κοινωνία "όρθια"». 

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015 (...) η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση, που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την μη περικοπή των συντάξεων «μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης». «Την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων την πετύχαμε παρότι είχαμε απέναντί μας την εμμονική στάση του ΔΝΤ και την δική σας θλιβερή στάση», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ. 

«Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε εδώ ο πρώτος μετά από χρόνια προϋπολογισμός που δεν υπαγορεύτηκε από τους δανειστές αλλά από τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως τις αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση».

«Εννιά μήνες για ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης»

Επαναλαμβάνοντας τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κυβέρνηση έχει μπροστά της 9 μήνες για να ολοκληρώσει ένα κρίσιμο έργο. Με πρώτο την συνταγματική αναθεώρηση.

«Έχουμε μπροστά μας την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, τη ρύθμιση των οφειλών, τον νόμο για τη στήριξη της 1ης κατοικίας, την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας», τόνισε. 

Μύδροι στην αντιπολίτευση

 

«Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε την αντιπολίτευση, που δεν τόλμησε ούτε προταση δυσπιστίας να καταθέσει, έχει το θράσος να μας εγκαλεί που ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης. Μιας και έχετε το θράσος να μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού, να σας θυμίζω την κυβέρνηση που στήσατε το 2011 διορίζοντας πρωθυπουργό τεχνοκράτη», είπε ο πρωθυπουργός. 

«Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να ολοκληρώσουν το έργο της. Τις τελευταίες μέρες έχετε εγγράψει στην ΚΟ της ΝΔ 4 βουλευτές άλλων κομμάτων. Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Έχετε το θράσος και το θάρρος να κουνάτε εσείς το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε του βουλευτές να αποφασίσουν αν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ελεύθερα: «Σας καλώ να αποφασίσετε αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση, ελεύθερα, με βάση τη συνείδησή σας. Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας, που στον τόπο μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Και η Δημοκρατία θα νικήσει», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM