Έντονη αντιπαράθεση του Κώστα Ζουράρι και του Νίκου Κοτζιά, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής Ημερίδας Ενημέρωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών για το Σκοπιανό.

 

«Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής με τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά o βουλευτής των ΑΝΕΛ, για να λάβει την απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά πως «εδώ δεν είναι Βουλή».

 

«Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ' ολοκληρίαν (...)Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας» σημείωσε ο νέος αντιπρόεδρος της Βουλής. «Το στραβό όνομα, προκαλεί δυστυχίες», πρόσθεσε.

 

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς διαβεβαίωνε το ακροατήριό του ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τίθεται τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων.

 

«Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν μειονοτήτων», πρόσθετε ο κ. Κοτζιάς. 

 

Ο υπουργός έκανε λόγο για «συμβιβασμό» και «κέρδη και για τις δύο πλευρές».

 

«Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος».

 

«Ο φυσικός χώρος της ανάπτυξής μας είναι τα Βαλκάνια. Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η περιοχή μπαίνει κι αυτή σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της τόσο θα αφήνει άλλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στην περιοχή», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

 

Κατά τον ίδιο, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ακολουθεί μια πολιτική αδράνειας αλλά είναι μια «δημιουργική εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που ανοίγει δρόμους για τη χώρα».