Η Δήμητρα Καδδά γράφει στην Ελευθεροτυπία για τη συνταγή που σκοτώνει. Την εντολή των επιτηρητών για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι Έλληνες δουλεύουν σαν γερμανοί αλλά πληρώνονται τα μισά. Το άρθρο είναι αποκαλυπτικό: Οι μισθωτοί σε μεγάλος μέρος του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να λάβουν αύξηση έως και 45%, χωρίς η παραγωγικότητα να πιεστέι ιδιαίτερα.

Γράφει -μεταξύ άλλων- η δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία :

"Το ενδιαφέρον είναι ότι τα στοιχεία των ίδιων των επιτηρητών αποδεικνύουν ότι δεν χρειαζόταν η μείωση των μισθών για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οι αιτίες έπρεπε να αναζητηθούν αλλού, σε δράσεις πάταξης της γραφειοκρατίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας που ακόμη... σχεδιάζονται, αλλά «υποκαταστάθηκαν» με τον πιο εύκολο βάζοντας «μαχαίρι» στις απολαβές"

Στη συνέχεια αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπιακής Κεντρικής Τράπεζας (ναι των δανειστών μας και "οπαδών" του προγράμματος που εφαρμόζει η Τρόικα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση) :

"Εκθεση της ΕΚΤ, μέλους της τρόικας, που ολοκληρώθηκε πριν από την κρίση, εκτιμά ότι αυξήσεις ακόμη και 45% θα μπορούσαν να λάβουν οι μισθωτοί σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα χωρίς η παραγωγικότητα να πιεστεί ιδιαίτερα.

Σε μελέτη της για τις αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη, υπολογίζεται ότι στους πιο πολλούς κλάδους οι μισθοί είναι οι δεύτεροι πιο χαμηλοί στην ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία, και υπολείπονται σημαντικά της παραγωγικότητας (του προϊόντος που παράγει κάθε εργαζόμενος).

Δύο είναι οι ελληνικοί κλάδοι που δίνουν πιο πολλά λεφτά στους εργαζόμενους από αυτά που «αντέχει» η παραγωγικότητά τους: Το ευρύτερο Δημόσιο, όπου οι αμοιβές υπολογίστηκαν κατά 8% υψηλότεροι, μία υστέρηση που με τις περικοπές του 2010 έχει υπερκαλυφθεί, και η γεωργία, όπου μισθοί αλλά και παραγωγικότητα είναι πολύ χαμηλοί".

Ολο το άρθρο εδώ

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr