Έντονη αντίδραση από κόμματα της αντιπολίτευσης, με «πυρά» κατά της κυβέρνησης, προκάλεσε η παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γ. Κιμούλης αφήνει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης και κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «αναίτιες πολυήμερες εσωκομματικές διαπραγματεύσεις» σχετικά με την «αποκρυστάλλωση της διοικητικής έκφρασης». Τονίζει επίσης πως «ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος - πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω».

 

ΝΔ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης

 

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι «η παραίτηση του κ. Γ. Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης. Με την επιστολή του, επιβεβαίωσε όλα όσα λέγαμε το προηγούμενο διάστημα. "Εσωκομματικές διαπραγματεύσεις", "διοικητική έκφραση κατώτερη των περιστάσεων", "εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος Κόμματος". Και φυσικά, "ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας".

 

»Αλήθεια, τι θέλει να πει με αυτήν τη φράση ο κ. Γ. Κιμούλης; Τι ζητήματα διαφάνειας προκύπτουν; Σε τι έπρεπε να συναινέσει και δεν το έκανε; Η Κυβέρνηση οφείλει εκτός από τη συγγνώμη της για τη νέα κρίση που προκαλεί με τις δικές της επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, να δώσει άμεσες και καθαρές απαντήσεις. Ο Έλληνας φορολογούμενος απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία. Περιμένουμε».

 

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα μεγάλα θέματα του πολιτισμού

 

«Η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη από την θέση του προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιέχει σαφείς αιχμές. Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα μεγάλα θέματα του πολιτισμού. Προφανώς, μας ενδιαφέρει η με υποδειγματικό τρόπο λειτουργία του ΚΠΙΣΝ προς όφελος των πολιτών όπως και η σωστή λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο θέμα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση. Οι αρμόδιοι υπουργοί, πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια στις κατηγορίες- καταγγελίες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

 

Ποτάμι: Προδιαγεγραμμένο μπάχαλο η παραίτηση

 

«Έκκληση προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εκμεταλλευτείτε τις ασφαλιστικές δικλείδες του συμβολαίου που έχετε υπογράψει με το Δημόσιο. Μην τους αφήνετε ελεύθερους, θα τα καταστρέψουν όλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

 

«Όταν οι επιλογές για σημαντικές διευθυντικές θέσεις γίνονται με κριτήρια μη αξιοκρατικά, αλλά κομματικά ή πρωθυπουργικής παρέας, το αποτέλεσμα είναι το μπάχαλο», τονίζει και επισημαίνει: «Κάποιες φορές το μείγμα των ανθρώπων είναι τέτοιο που δεν μπορούν να κρατηθούν ούτε τα προσχήματα. Το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού της χώρας, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχοντας περάσει στα χέρια του βαριά νοσούντος ελληνικού Δημοσίου, με τα αρρωστημένα εσωκομματικά μαγειρέματα καθρεφτίζει με τον πλέον καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια, τον κακό επαρχιωτισμό, την παλαιοκομματική νοοτροπία και τον άθλιο παραγοντισμό της αριστερής, με ακροδεξιά συμπληρώματα, κυβέρνησης».