Ξαφνικοί θάνατοι οξύρρυγχων στον Καναδά - Φόβοι για το απειλούμενο είδος

Ξαφνικοί θάνατοι οξύρρυγχων στον Καναδά - Ανησυχία των ειδικών για το απειλούμενο είδος Facebook Twitter
0

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ένας οξύρρυγχος εντοπίστηκε νεκρός στον ποταμό Nechako στον δυτικό Καναδά. Μέρες αργότερα βρέθηκαν άλλοι 10. 

Τα υπό εξαφάνιση είδη έχασαν τις ζωές τους υπό άγνωστες συνθήκες σε μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι πασχίζουν για να αποφευχθεί η εξαφάνισή τους. 

Ο λευκός οξύρρυγχος μοιάζει με προϊστορικό ψάρι. Ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ έφτασε τα 6 μέτρα σε μήκος και ένας άλλος, που πιστεύεται ότι είναι 104 ετών, ζύγιζε σχεδόν 1.800 κιλά.

«Όταν βλέπεις το πελώριο κεφάλι του να ξεπροβάλει από το σκοτεινό νερό και σε συναντά το βλέμμα του, είναι απίστευτο να βλέπεις αυτό το μεγαλοπρεπές ζώο ζωντανό» είπε ο Nikolaus Gantner, βιολόγος αλιείας που εργάζεται για την κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας.

Ο Gantner και δύο συνάδελφοί του εντόπισαν τον πρώτο νεκρό οξύρρυγχο και οι επόμενες μέρες ήταν εξίσου δραματικές. 

«Είμαι πολύ λυπημένος. Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες, νιώθω ότι πενθώ» είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε, ξανά, στον πόνο που του προκαλούσε κάθε νέα ανακάλυψη. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά στα αίτια. Δεν έχουν βρεθεί τραύματα ή ίχνη χημικών, ασθένειας αλλά και πιθανού θανάτου λόγω γήρατος. 

«Ό,τι και εάν είναι, επηρεάζει μεγαλύτερους οξύρρυγχους, όχι άλλα είδη» σημείωσε ο Steve McAdam, βιολόγος του υπουργείου Γης, Υδάτων και Διαχείρισης Πόρων της επαρχίας. 

Οι εξελίξεις στο Nechako είναι ιδιαίτερα επίπονες για τον McAdam, ο οποίος είχε βιώσει ανάλογους θανάτους και το 1993 και 1995 στον ποταμό Fraser, όπου είχαν πεθάνει 36 ψάρια σε δύο χρόνια. Η έρευνα για τα αίτια δεν είχε δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν διάφορες θεωρίες όσον αφορά στους 11 θανάτους. Μία εξ αυτών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στα νερά. Αλλά, ο McAdam σημείωσε πως τα προηγούμενα, θερμά, καλοκαίρια δεν είχε υπάρξει ανάλογο περιστατικό. 

Επειδή ο χρόνος «τρέχει» και στοιχεία μπορεί να χαθούν, οι επιστήμονες έχουν ζητήσει τη βοήθεια του κοινού για να λάβουν τυχόν απαντήσεις. 

Τον τελευταίο αιώνα, οι οξύρρυγχες στον Nechako έχουν μειωθεί σε 500 από 5.000. Το 1957 είχε κατασκευαστεί φράγμα στον ποταμό που οδήγησε το είδος σε προβλήματα αναπαραγωγής. Η υπεραλίευση και έργα αποξήρανσης συνέβαλαν, επίσης, στη δραματική μείωση του αριθμού τους. 

Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί ο Fraser, ο μεγαλύτερος ποταμός χωρίς φράγμα, που έχει έναν σχετικά υγιή πληθυσμό οξύρρυγχων που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Περιβάλλον / Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Το ύψους τριών μέτρων φυτό μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό εσωτερικό τροπικό κήπο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή τροπικών φυτών στη Βρετανία μετά τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τech & Science / Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Η Αίτνα εκρήγνυται ξανά, στέλνοντας σύννεφα τέφρας και ροές λάβας στον ουρανό της Σικελίας - Τι λένε οι ηφαιστειολόγοι για το φαινόμενο, πώς ταξινομούνται οι εκρήξεις και τι σημαίνει η πρόσφατη δραστηριότητα για την επιστημονική παρακολούθηση
LIFO NEWSROOM