Τι προβλέπει η συμφωνία της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Πλάνο με ορίζοντα το 2030

Συμφωνία Ε.Ε. για διπλασιασμό της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SASCHA STEINBACH
0

Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.

Η συμφωνία επετεύχθη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Fit for 55» και θέτει ως δεσμευτικό στόχο πως η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να φτάσει το 42,5% έως το 2030.

Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο, σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης ΑΠΕ που είναι στο 22%. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο του 45%.

Ακόμα, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμόμυλους, ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων.

Η μέγιστη περίοδος για τις εθνικές Αρχές για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι 12 μήνες, εάν βρίσκονται στις λεγόμενες «περιοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Εκτός τέτοιων περιοχών, η διαδικασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μερίδιο προηγμένων βιοκαυσίμων και πιο φιλόδοξη ποσόστωση για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε, επίσης, ότι τα κράτη μέλη θέτουν έναν ενδεικτικό στόχο για καινοτόμο τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 5% της νέας εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ένα δεσμευτικό πλαίσιο για διασυνοριακά ενεργειακά έργα.

Οι ευρωβουλευτές πίεσαν για αυστηρότερα κριτήρια για τη χρήση βιομάζας για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν επιδοτεί τις μη βιώσιμες πρακτικές.

«Αυτή η συμφωνία φέρνει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας ‘Fit for 55’ για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων REPowerEU. Η συμφωνία αυξάνει τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 στο ελάχιστο 42,5%, από τον τρέχοντα στόχο του 32% και σχεδόν διπλασιάζοντας το υπάρχον μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ» ανέφερε η Επιτροπή.

Η σημερινή προσωρινή συμφωνία απαιτεί πλέον επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η νέα νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ