Τα μακρόβια πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου αργοπεθαίνουν - «Έζησαν χίλια χρόνια και τα σκοτώνει η κλιματική αλλαγή»

Τα μακρόβια πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου αργοπεθαίνουν - «Έζησαν χίλια χρόνια και τα σκοτώνει η κλιματική αλλαγή» Facebook Twitter
«Γυμνά», χωρίς τις βελόνες τους, και ασθενικά στέκονται δεκάδες ετοιμοθάνατα πεύκα στην Κοιλάδα του Θανάτου - Φωτ.: Getty Images
0

Αυτοκρατορίες «γεννήθηκαν» και διαλύθηκαν, νέα είδη χλωρίδας και πανίδας εμφανίστηκαν, μετανάστευσαν και εξαφανίστηκαν, το κλίμα άλλαξε μαζί με το τοπικό οικοσύστημα. Όμως, εκείνα, τα μακρόβια αυτά πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου στέκονταν εκεί για πάνω από 1.000 χρόνια. 

Το ριζικό τους σύστημα ενισχύθηκε, εξαπλώθηκε σε ένα πανίσχυρο υπεδάφιο δίκτυο κάτω από τους λόφους της ερήμου. Τα κλαδιά τους γιγαντώθηκαν. Και οι δαχτύλιοι στους κορμούς τους μαρτυρούν την ηλικία τους και την ιστορία τους. Όμως, σήμερα, μετά από μία και πλέον χιλιετία, τα πεύκα του είδους (bristlecone pines) απειλούνται. 

Το 2018, η Κόνστανς Μίλαρ ανηφόρισε το μονοπάτι στο Telescope Peak —το υψηλότερο σημείο στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στη Νεβάδα— ανακαλύπτοντας εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα πεύκα διάσπαρτα στην ακτίνα του οπτικού της πεδίου. 

Οι βελόνες τους είχαν ένα άρρωστο πορτοκαλί χρώμα κι ο φλοιός τού κορμού τους ένα ωχρό γκρι. 

Σύμφωνα με τη Μίλαρ, η καταστροφή αυτή αφορά το 60-70% των συγκεκριμένων πεύκων του πάρκου. 

«Είναι σαν να βρίσκομαι σε μια σκηνή εγκλήματος» ανέφερε η Μίλαρ, ομότιμη ερευνητική οικολόγος που μελετά αυτό το είδος πεύκου εδώ και τέσσερις δεκαετίες. 

Τα μακρόβια πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου αργοπεθαίνουν - «Έζησαν χίλια χρόνια και τα σκοτώνει η κλιματική αλλαγή» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την άνοιξη, η ίδια και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τη Δύση τα τελευταία τουλάχιστον 1.200 χρόνια έχει αποδυναμώσει δραματικά τα δέντρα. Ενώ τα «αχόρταγα» σκαθάρια φλοιού -που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακίνδυνα για τα bristlecones- έδωσαν τη χαριστική βολή στα δάση των αιωνόβιων πεύκων.

Αφού άντεξαν χιλιετίες θεομηνιών και καταστροφών, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αποδείχτηκε ολέθρια για τα αρχαία αυτά δέντρα. 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη με την άνοδο των θερμοκρασιών προκάλεσε «έκρηξη» στους πληθυσμούς εντόμων που απειλούν τα πεύκα και μείωσε την ικανότητα αυτοπροστασίας τους, εξηγούν οι επιστήμονες. 

«Αυτό είναι προπομπός τού τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον» προειδοποιεί η Μίλαρ. 

Τα μακρόβια πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου αργοπεθαίνουν - «Έζησαν χίλια χρόνια και τα σκοτώνει η κλιματική αλλαγή» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

«Αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταστροφική υπερθέρμανση οι επιδέξιοι αυτοί επιζήσαντες της φύσης, τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη ζωή στον πλανήτη; Κι αν η ανθρωπότητα δε λάβει υπ'όψιν της την προειδοποίηση από αυτούς τους "πεσόντες" ηλικιωμένους, τι μπορεί να λέει αυτό για εμάς;» διερωτάται η επιστήμονας. 

Κανείς οργανισμός στη Γη δεν είναι γνωστό πως ζει τόσο όσο το συγκεκριμένο είδος πεύκου. Πρόκειται για το μακροβιότερο καταγεγραμμένο δέντρο, ένα καλά κρυμμένο είδος με το εύγλωττο προσωνύμιο «Μαθουσάλας». 

«Η παρουσία τους και η σταθερότητά τους και το σθένος τους εκτείνεται πέραν του καιρού μας. Μας υπενθυμίζουν πως ήταν τα πράγματα προτού βρεθούν άνθρωποι εδώ» λέει η Μίλαρ. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM