SOS από επιστήμονες: Η άγρια ζωή φθίνει επικίνδυνα - «Μειώθηκε κατά 2/3 σε μισό αιώνα»

SOS από επιστήμονες: Η άγρια ζωή φθίνει επικίνδυνα - «Μειώθηκε κατά 2/3 σε μισό αιώνα» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η άγρια φύση βρίσκεται σε μια «καταστροφική παρακμή» λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι πληθυσμοί της άγριας φύσης έχουν μειωθεί περισσότερο από τα δύο τρίτα σε λιγότερο από 50 χρόνια, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση της WWF.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η «καταστροφική παρακμή» δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Και προειδοποιεί ότι η φύση καταστρέφεται από τους ανθρώπους με ρυθμό που δεν έχει προηγούμενο.

Η άγρια ζωή είναι «σε ελεύθερη πτώση» καθώς καίμε δάση, αλιεύουμε συνεχώς στις θάλασσές μας και καταστρέφουμε άγριες περιοχές, λέει η Τάνια Στάλε, διευθύνων σύμβουλος της WWF.

«Καταστρέφουμε τον κόσμο μας - που ονομάζουμε σπίτι - διακινδυνεύοντας την υγεία, την ασφάλεια και την επιβίωσή μας εδώ στη Γη. Τώρα η φύση μας στέλνει ένα απελπισμένο SOS και ο χρόνος τελειώνει. Τι σημαίνουν οι αριθμοί;


Η έκθεση εξέτασε χιλιάδες διαφορετικά είδη άγριας ζωής που παρακολουθούνταν από επιστήμονες  σε όλο τον κόσμο.

Καταγράφηκε κατά μέσο όρο πτώση 68% σε περισσότερους από 20.000 πληθυσμούς θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών από το 1970.

SOS από επιστήμονες: Η άγρια ζωή φθίνει επικίνδυνα - «Μειώθηκε κατά 2/3 σε μισό αιώνα» Facebook Twitter

Η μείωση ήταν σαφής απόδειξη της ζημιάς που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον φυσικό κόσμο, δήλωσε ο Δρ Andrew Terry, διευθυντής στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία παρέχει τα δεδομένα.

Εάν δεν αλλάξει τίποτα, οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν αναμφίβολα να μειώνονται, οδηγώντας την άγρια ζωή στην εξαφάνιση και απειλώντας την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτώνται, πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πανδημία Covid-19 είναι μια έντονη υπενθύμιση για το πώς η φύση και οι άνθρωποι είναι αλληλένδετοι.

Παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν στην εμφάνιση πανδημιών είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση της άγριας πανίδας.

SOS από επιστήμονες: Η άγρια ζωή φθίνει επικίνδυνα - «Μειώθηκε κατά 2/3 σε μισό αιώνα» Facebook Twitter

Νέα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε και ακόμη και να αντιστρέψουμε την απώλεια και την καταστροφή της άγριας φύσης, εάν λάβουμε επείγουσα μέτρα και αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.

Ο Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και φυσιοδίφης David Attenborough είπε ότι το απαιτούνται συστημικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τροφίμων, δημιουργίας ενέργειας, διαχείρισης των ωκεανών μας και χρήσης υλικών, είπε. «Αλλά πάνω απ 'όλα είναι απαραίτητη μια αλλαγή στην προοπτική. Μια αλλαγή στην άποψή μας για την φύση».

SOS από επιστήμονες: Η άγρια ζωή φθίνει επικίνδυνα - «Μειώθηκε κατά 2/3 σε μισό αιώνα» Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιεί ένα ευρετήριο για το αν οι πληθυσμοί άγριων ζώων αυξάνονται ή μειώνονται. Δεν μας λέει τον αριθμό των ειδών που χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις είναι σε τροπικές περιοχές. Η πτώση της τάξης του 94% για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, λόγω της απειλής στα ερπετά, αμφίβια και πουλιά.

Η έκθεση εξάλλου εξετάζει την παγκόσμια εικόνα και την ανάγκη να δράσουμε σύντομα για να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτές τις τάσεις, δήλωσε η Louise McRae της ZSL.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM
Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη χρειάστηκε 10 ημέρες, ενώ το πλουσιότερο 0,1% μόλις τρεις ημέρες, για να εξαντλήσει το μερίδιο διοξειδίου του άνθρακα που του αναλογεί για ένα ολόκληρο έτος, χωρίς να ξεπεραστεί το ασφαλές κλιματικό όριο
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Περιβάλλον / Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Το ηφαίστειο αναμένονταν να εκραγεί το 2025, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές τώρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί έκρηξη προς τα μέσα ή τα τέλη του 2026
THE LIFO TEAM