LIVE!

Σχεδόν οι μισοί φαλακροί αετοί και χρυσαετοί στις ΗΠΑ δείχνουν σημάδια χρόνιας έκθεσης σε μόλυβδο

Most U.S. eagles suffer from lead poisoning, study suggests Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σχεδόν οι μισοί φαλακροί αετοί και χρυσαετοί που εξετάστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ δείχνουν σημάδια χρόνιας έκθεσης στον μόλυβδο σύμφωνα με έρευνα. 

Ενώ ο πληθυσμός του είδους έχει ανακάμψει από το χείλος της εξαφάνισης- από τη στιγμή που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το παρασιτοκτόνο DDT το 1972- επιβλαβή επίπεδα τοξικού μόλυβδου βρέθηκαν στα οστά του 46% των φαλακρών αετών που εξετάστηκαν σε 38 πολιτείες από την Καλιφόρνια ως τη Φλόριντα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science.

Παρόμοια ποσοστά έκθεσης σε μόλυβδο διαπιστώθηκαν σε χρυσαετούς, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει ότι τα αρπακτικά έφαγαν κουφάρια ή θηράματα μολυσμένα από πυρομαχικά ή εξοπλισμό ψαρέματος. 

Το αίμα, τα οστά, τα φτερά και ο ιστός από το ήπαρ 1.210 αετών που ελέγχθηκαν από το 2010 έως το 2018 έδειξε ότι είχαν χρόνια και οξεία έκθεση σε μόλυβδο. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά για οποιοδήποτε είδος άγριου ζώου που έχουμε μπορέσει να αξιολογήσουμε την έκθεση σε μόλυβδο και τις συνέπειες στον πληθυσμό, σε ηπειρωτική κλίμακα», επεσήμανε ο Τοντ Κάτζνερ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και βιολόγος του άγριων ζώων στο US Geological Survey.

«Είναι κατά κάποιο τρόπο εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν το 50% από αυτά εκτίθενται επανειλημμένα σε μόλυβδο», υπογράμμισε. Ο μόλυβδος είναι νευροτοξίνη που ακόμη και σε χαμηλές δόσεις βλάπτει την ισορροπία και την αντοχή ενός αετού, μειώνει την ικανότητά του να πετά, να κυνηγά και να αναπαράγεται. Σε υψηλές δόσεις προκαλεί κρίσεις, δυσκολίες στην αναπνοή και θάνατο.

Η μελέτη εκτίμησε ότι η έκθεση σε μόλυβδο μείωσε την ετήσια αύξηση του πληθυσμού των φαλακρών αετών κατά 4% και των χρυσαετών κατά 1%.  

Οι φαλακροί αετοί βγήκαν το 2007 από την αμερικανική λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Όμως, οι επιστήμονες λένε ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Πέρα από το ότι επηρεάζουν την αύξηση του πληθυσμού, η έκθεση σε μόλυβδο μειώνει την αντοχή τους απέναντι σε μελλοντικές δυσκολίες, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι μεταδοτικές ασθένειες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει υψηλή έκθεση σε μόλυβδο σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά όχι σε όλη τη χώρα. Τα δείγματα αίματος ελήφθησαν από ζωντανούς αετούς που είχαν παγιδευτεί και μελετούνταν για άλλους λόγους. Εκείνα από τα οστά, τα φτερά και το ήπαρ προήλθαν από αετούς που σκοτώθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με οχήματα, καλώδια ρεύματος ή από άλλες κακοτυχίες. 

«Ο μόλυβδος υπάρχει στο τοπίο και είναι διαθέσιμος σε αυτά τα πτηνά σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πιστευόταν. Ποσότητα ίση με το κεφάλι μιας καρφίτσας αρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο ενός αετού», επεσήμανε ο Βινς Σλέιμπ, από τους συγγραφείς της μελέτης, ερευνητής βιολόγος στη ΜΚΟ Conservation Science Global.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα έκθεσης στο μόλυβδο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, κάτι που συμπίπτει με την κυνηγετική σεζόν σε πολλές πολιτείες. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών οι αετοί αναζητούν την τροφή σε κουφάρια και εντόσθια που έχουν αφήσει πίσω τους κυνηγοί, τα οποία είναι συχνά γεμάτα με θραύσματα σφαιρών. Τα πυρομαχικά με μόλυβδο απαγορεύτηκαν για το κυνήγι υδρόβιων πουλιών το 1991, λόγω φόβων για μόλυνση των υδάτων. Όμως, ακόμη χρησιμοποιούνται συχνά στο κυνήγι άλλων ειδών. 

Η Βικτόρια Χαλ, κτηνίατρος και εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου αρπακτικών στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα δήλωσε ότι το 85-90% των αετών που φτάνουν σε αυτό το νοσοκομείο έχουν κάποιο επίπεδο μολύβδου στο αίμα τους. Οι ακτινογραφίες συχνά αποκαλύπτουν θραύσματα σφαιρών μολύβδου στο στομάχι των πτηνών. Οι αετοί με σχετικά χαμηλά επίπεδα μπορούν να θεραπευτούν, συμπλήρωσε, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα πτηνά με υψηλή έκθεση στον μόλυβδο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM