Ρωσία: 32 δελφίνια ξεβράστηκαν νεκρά σε παραλία μετά από πετρελαιοκηλίδα 

Ρωσία: 32 δελφίνια ξεβράστηκαν νεκρά σε παραλία μετά από πετρελαιοκηλίδα  Facebook Twitter
Φωτογραφία: X / @Weathermonitors
0

Πετρελαιοκηλίδα φαίνεται πως προκάλεσε τον θάνατο 32 δελφινιών που ξεβράστηκαν νεκρά σε παραλία στη νότια Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε το περιστατικό «οικολογική καταστροφή», καθώς αξιωματούχοι και εθελοντές προσπαθούν να καθαρίσουν τις παραλίες που έχουν μολυνθεί από το βαρύ πετρέλαιο. Οι ειδικοί είπαν ότι τα 32 δελφίνια πέθαναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όταν ξεκίνησε η διαρροή πετρελαίου από δύο δεξαμενόπλοια. Η διαρροή σημειώθηκε στο στενό του Κουρτς, που χωρίζει την κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με τη νότια περιοχή Κρασνοντάρ.

Οι θάνατοι των δελφινιών «πιθανότατα σχετίζονται με τη διαρροή μαζούτ», δήλωσε το Κέντρο Διάσωσης και Έρευνας Δελφινιών Delfa που εδρεύει στο Σότσι στη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Το κέντρο έγραψε στην εφαρμογή Telegram ότι συνολικά 61 νεκρά κητώδη -μια ομάδα θηλαστικών που περιλαμβάνει φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες- είχαν καταγραφεί στην περιοχή μετά την καταστροφή. «Κρίνοντας από την κατάσταση των σωμάτων, πιθανότατα η πλειοψηφία αυτών των κητωδών πέθανε τις πρώτες 10 ημέρες μετά την καταστροφή. Και τώρα η θάλασσα συνεχίζει να τα ξεβράζει», ανέφερε το κέντρο, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από τα νεκρά δελφίνια ήταν από το απειλούμενο είδος του Αζόφ.

Το Σάββατο, οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού το πετρέλαιο ξεβράστηκε μέχρι και 250 χιλιόμετρα μακριά, στις ακτές της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Κριμαίας και μεγάλου λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα.

Μέχρι την Κυριακή, αξιωματούχοι και εθελοντές από το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης είχαν αφαιρέσει περισσότερους από 96.000 τόνους μολυσμένης άμμου και χώματος από την ακτογραμμή των περιοχών Anapa και Temryuk της περιοχής Κρασνοντάρ.Προηγουμένως, το υπουργείο είχε υπολογίσει ότι έως και 200.000 τόνοι συνολικά μπορεί να είχαν μολυνθεί μαζούτ, που είναι προϊόν βαρέος πετρελαίου χαμηλής ποιότητας.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο μήνα είπε ότι η πετρελαιοκηλίδα ήταν «μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή» και ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις στα ρωσικά τάνκερ.

Το στενό του Κουρτς είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος ναυτιλιακός δρόμος, που συνδέει την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. Αποτελεί επίσης πηγή έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Το 2016, η Ουκρανία οδήγησε τη Μόσχα στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τη γείτονά της ότι προσπάθησε να καταλάβει παράνομα τον έλεγχο της περιοχής. Το 2021, η Ρωσία έκλεισε το στενό για αρκετούς μήνες.

Με πληροφορίες από skynews.com

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM