Πουλιά άλλαξαν το «τραγούδι» τους κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με έρευνα

Πουλιά άλλαξαν το «τραγούδι» τους κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
EPA
0

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έλεγαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ότι άκουγαν διαφορετικό κελάηδισμα από τα πουλιά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από επιστημονική έρευνα.

Η ησυχία που έφερε η καραντίνα στις πόλεις είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το φωνητικό ρεπερτόριο των πουλιών. Αυτό προέκυψε από ανάλυση του «τραγουδιού» σπουργιτιών που είχε ηχογραφηθεί πριν από δεκαετίες.

Από τη δεκαετία του '70 ηχογραφούνται τα σπουργίτια στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Χάρη σε αυτή τη σπάνια «βάση», έγινε μία σύγκριση της κατάστασης πριν και κατά τη διάρκεια του lockdown, από την δρ. Ελίζαμπεθ Ντερίμπερι, του πανεπιστημίου του Τενεσί, σε συνεργασία με ειδικούς στο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας και του πανεπιστημίου George Mason.

Αν και στα ανθρώπινα αυτιά φαινόταν ότι το τραγούδι των πτηνών έγινε πιο δυνατό στο lockdown, στην πραγματικότητα τα σπουργίτια κελαηδούσαν πιο σιγά, σύμφωνα με τη μελέτη. Συνήθως τα αρσενικά σπουργίτια είναι αυτά που κελαηδούν. Μέσα στην ησυχία της καραντίνας, τα πτηνά βελτίωσαν τις φωνητικές επιδόσεις τους και κελαηδούσαν πιο «γλυκούς» ήχους, για να υπερασπιστούν την περιοχή τους και να προσελκύσουν τα θηλυκά.

«Όταν μειώθηκε το επίπεδο θορύβων στην καραντίνα, τα τραγούδια τους στην πραγματικότητα ηχούσαν πιο σέξι στα άλλα πτηνά του πληθυσμού», είπε η δρ. Ντερίμπερι του τμήματος οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τενεσί, η οποία μελετά εδώ και χρόνια πώς η ηχορύπανση επηρεάζει τι τραγούδι των πουλιών.

«Οι άνθρωποι είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι τα πτηνά ακούγονταν διαφορετικά κατά τη διάρκεια του lockdown. Γέμισαν το "ηχητικό περιβάλλον" που ουσιαστικά εμείς εγκαταλείψαμε», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι αυτό λέει πολλά για τον αντίκτυπο που έχει ο άνθρωπος στο κελάηδισμα των πουλιών.

Παράλληλα όμως η μελέτη έδειξε πόσο γρήγορα η φύση μπορεί να ανακάμψει από τις συνέπειες της ανθρώπινης ηχορύπανσης. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν μειώσεις την ηχορύπανση, υπάρχει σχεδόν αμέσως αντίκτυπος στη συμπεριφορά των άγριων ζώων και αυτό είναι συναρπαστικό, γιατί τόσα πράγματα που κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον απαιτούν πολύ χρόνο για να φέρουν βελτίωση», σχολίασε η δρ. Ντερίμπερι.

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Περιβάλλον / Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί κλιματική αναστάτωση, με ολοένα και πιο θανατηφόρα και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα να αναγκάζουν ρεκόρ ανθρώπων να μεταναστεύσουν
LIFO NEWSROOM
«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ