Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA
0

Τουλάχιστον δεκατρία δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στις ακτές του Μαυρίκιου, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την προσάραξη φορτηγού πλοίου από την οποία προκλήθηκε εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα. 

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις οι θάνατοι προέκυψαν είτε από την πετρελαιοκηλίδα, είτε από την απόφαση των Αρχών της χώρας να βυθίσουν το πρωραίο τμήμα του πλοίου. Το φορτηγό χύδην φορτίου WAKASHIO, ιαπωνικών συμφερόντων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου και εγκαταλήφθηκε από το πλήρωμά του. Είκοσι ημέρες μετά το πλοίο κόπηκε στα δύο

Τα δεκατρία δελφίνια στάλθηκαν για νεκροτομή η οποία αναμένεται να «ρίξει φως» στην αιτία του θανάτου τους, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους δελφινιών που αναφέρθηκαν μετά το ναυάγιο. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια και καβούρια. Θεωρείται ότι είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν πολλά δελφίνια νεκρά ταυτόχρονα. Δύο εντοπίστηκαν τον Μάιο του 2019. 

Η περιοχή που το ιαπωνικό φορτηγό προσάραξε αποτελεί γνωστό καταφύγιο σπάνιων άγριων ζώων. Υγροβιότοποι χαρακτηρίζονται ως «περιοχές διεθνούς σημασίας» από τη σύμβαση Ramsar. Η σύμβαση, που ισχύει από το 1975, περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, συνολικής έκτασης σχεδόν 2.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η θέα νεκρών δελφινιών προκάλεσε οργή στους κατοίκους. Ο Nitin Jeeha, κάτοικος του Μαυρίκιου, ανέφερε πως ο θάνατος των δελφινιών είναι κάτι «χειρότερο και από εφιάλτη» και κατηγόρησε τις Αρχές για την απόφαση βύθισης τμήματος του WAKASHIO. «Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ψαράδες, εμπειρογνώμονες είπαν να μη βυθιστεί το πλοίο σε ένα μέρος που μένουν δελφίνια», είπε στο BBC, κάνοντας λόγο για άλλη μία κακή απόφαση. 

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA

«Έχω δει περίπου οκτώ έως δέκα νεκρά δελφίνια. Υπάρχουν περισσότερα στη λιμνοθάλασσα;» αναρωτήθηκε. Το Υπουργείο Αλιείας επιβεβαίωσε ότι έχουν καταμετρηθεί δεκατρία νεκρά δελφίνια, λέγοντας ότι πολλά από αυτά βρέθηκαν νεκρά, ενώ άλλα βρέθηκαν αδύναμα στην παραλία και πέθαναν στη συνέχεια. 

Από την πλευρά του, ο ωκεανογράφος Vassen Kauppaymuthoo, είπε πως τα δελφίνια μύριζαν πετρέλαιο και υποστήριξε πως η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο καιρός. O Sunil Dowarkasing, οικολόγος, υποστήριξε πως o θάνατος των δελφινιών οφείλεται είτε στη διαρροή του πετρελαίου είτε στη βύθιση του πρωραίου τμήματος που προκάλεσε καταστροφή στο περιβάλλον που ζουν. «Είναι μόνο η αρχή», εκτίμησε. 

To αφρικανικό τμήμα της Greenpeace εκτίμησε πως «χιλιάδες» είδη ζώων κινδυνεύουν να χαθούν σε μία θάλασσα μόλυνσης με άμεσες συνέπειες στην οικονομία του Μαυρίκιου, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕΓΑΤΣΟΥΝΑΜΙ

Περιβάλλον / Αλάσκα: Επιστήμονες ανακάλυψαν το δεύτερο μεγαλύτερο μεγατσουνάμι που έχει καταγραφεί

Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι μικροί σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση περίπου 64 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου, όγκος αντίστοιχος με 24 πυραμίδες της Γκίζας
THE LIFO TEAM
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Περιβάλλον / Το πρώτο μεγάλο καταφύγιο ελεφάντων στην Ευρώπη ανοίγει στην Πορτογαλία

Η δημιουργία του έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, ενώ αρκετοί ζωολογικοί κήποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ελεφάντων
THE LIFO TEAM
ΜΟΡΝΟΣ ΛΙΜΝΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ

Περιβάλλον / Μόρνος: Το χωριό Κάλλιο «βυθίστηκε» πλήρως κάτω από τα νερά της λίμνης

Το 1980 οι κάτοικοι του Μόρνου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να δημιουργήσουν νέο οικισμό και 80 σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της Αθήνας
THE LIFO TEAM