Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA
0

Τουλάχιστον δεκατρία δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στις ακτές του Μαυρίκιου, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την προσάραξη φορτηγού πλοίου από την οποία προκλήθηκε εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα. 

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις οι θάνατοι προέκυψαν είτε από την πετρελαιοκηλίδα, είτε από την απόφαση των Αρχών της χώρας να βυθίσουν το πρωραίο τμήμα του πλοίου. Το φορτηγό χύδην φορτίου WAKASHIO, ιαπωνικών συμφερόντων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου και εγκαταλήφθηκε από το πλήρωμά του. Είκοσι ημέρες μετά το πλοίο κόπηκε στα δύο

Τα δεκατρία δελφίνια στάλθηκαν για νεκροτομή η οποία αναμένεται να «ρίξει φως» στην αιτία του θανάτου τους, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους δελφινιών που αναφέρθηκαν μετά το ναυάγιο. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια και καβούρια. Θεωρείται ότι είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν πολλά δελφίνια νεκρά ταυτόχρονα. Δύο εντοπίστηκαν τον Μάιο του 2019. 

Η περιοχή που το ιαπωνικό φορτηγό προσάραξε αποτελεί γνωστό καταφύγιο σπάνιων άγριων ζώων. Υγροβιότοποι χαρακτηρίζονται ως «περιοχές διεθνούς σημασίας» από τη σύμβαση Ramsar. Η σύμβαση, που ισχύει από το 1975, περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, συνολικής έκτασης σχεδόν 2.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η θέα νεκρών δελφινιών προκάλεσε οργή στους κατοίκους. Ο Nitin Jeeha, κάτοικος του Μαυρίκιου, ανέφερε πως ο θάνατος των δελφινιών είναι κάτι «χειρότερο και από εφιάλτη» και κατηγόρησε τις Αρχές για την απόφαση βύθισης τμήματος του WAKASHIO. «Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ψαράδες, εμπειρογνώμονες είπαν να μη βυθιστεί το πλοίο σε ένα μέρος που μένουν δελφίνια», είπε στο BBC, κάνοντας λόγο για άλλη μία κακή απόφαση. 

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA

«Έχω δει περίπου οκτώ έως δέκα νεκρά δελφίνια. Υπάρχουν περισσότερα στη λιμνοθάλασσα;» αναρωτήθηκε. Το Υπουργείο Αλιείας επιβεβαίωσε ότι έχουν καταμετρηθεί δεκατρία νεκρά δελφίνια, λέγοντας ότι πολλά από αυτά βρέθηκαν νεκρά, ενώ άλλα βρέθηκαν αδύναμα στην παραλία και πέθαναν στη συνέχεια. 

Από την πλευρά του, ο ωκεανογράφος Vassen Kauppaymuthoo, είπε πως τα δελφίνια μύριζαν πετρέλαιο και υποστήριξε πως η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο καιρός. O Sunil Dowarkasing, οικολόγος, υποστήριξε πως o θάνατος των δελφινιών οφείλεται είτε στη διαρροή του πετρελαίου είτε στη βύθιση του πρωραίου τμήματος που προκάλεσε καταστροφή στο περιβάλλον που ζουν. «Είναι μόνο η αρχή», εκτίμησε. 

To αφρικανικό τμήμα της Greenpeace εκτίμησε πως «χιλιάδες» είδη ζώων κινδυνεύουν να χαθούν σε μία θάλασσα μόλυνσης με άμεσες συνέπειες στην οικονομία του Μαυρίκιου, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM