Περιορισμένη η «τοξική ρύπανση» στο Μάτι σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δημόκριτο και ΕΛΚΕΘΕ

Περιορισμένη η «τοξική ρύπανση» στο Μάτι σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δημόκριτο και ΕΛΚΕΘΕ Facebook Twitter
AΠΕ-ΜΠΕ
0

Απάντηση σε δημοσίευμα της Real News έδωσαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Δημόκριτος και το ΕΛΚΕΘΕ της Real News που έκανε λόγο για «τοξική ρύπανση» στο Μάτι. 

Οι τρεις επιστημονικοί φορείς διαψεύδουν το δημοσίευμα. 

«Όλες οι μετρήσεις συνηγορούν ότι η τοξική ρύπανση στις πυρόπληκτες περιοχές υπήρξε περιορισμένη και κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια», διαβεβαιώνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μ. Πλειώνης, του Δημόκριτου Δρ. Γ. Νούνεσης και του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής Σπ. Μαυράκος, χαρακτηρίζοντας «εντελώς ανυπόστατο και τα στοιχεία που παραθέτει αναληθή» ένα άρθρο με τίτλο «Τοξική Απειλή» που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Real News, για το οποίο ζητούν την άμεση ανάκλησή του.

Διαφορετικά, όπως αναφέρουν, καλούν την συντάκτρια «άμεσα να αναρτήσει σε δημόσια θέα ή να καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία τις μετρήσεις που ισχυρίζεται ότι καταδεικνύουν ότι στις πυρόπληκτες περιοχές της 23ης Ιουλίου 2018, «στο έδαφος και στο νερό εντοπίστηκαν ουσίες καρκινογόνες και νευροτοξικές, όπως διοξίνες, φουράνια και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες...» και «μέταλλα όπως μόλυβδος, αμίαντος», καθώς επίσης και «τα επώνυμα εργαστήρια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που ενεπλάκησαν τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και κατά την αναλυτική διαδικασία».

Οι τρεις επικεφαλής των ερευνητικών κέντρων τονίζουν ότι «τα εργαστήρια των Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας που ανέλαβαν την αξιολόγηση της τοξικής ρύπανσης στις πυρόπληκτες περιοχές, είναι διαπιστευμένα, διαθέτουν state of the art τεχνολογικό εξοπλισμό και διεθνές επιστημονικό κύρος».

«Είναι τα μόνα εργαστήρια που μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει μελέτες για την τοξική ρύπανση στο Μάτι», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί στην πληρότητά τους και έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Η Αθήνα φλέγεται / Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Έχει αρκετό πράσινο η Αθήνα; Έχει τα σωστά δέντρα και τι προσφέρουν αυτά; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα της πόλης; Τι γίνεται με τα δέντρα που θα κοπούν για το μετρό; Ο αρχιτέκτονας δρ. Θωμάς Δοξιάδης εξηγεί.
M. HULOT