Περιβαλλοντικός όλεθρος στην Αυστραλία: Οι φωτιές κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των δασών

Περιβαλλοντικός όλεθρος στην Αυστραλία: Οι φωτιές κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των δασών Facebook Twitter
Το ένα πέμπτο των δασών της Αυστραλίας κατέστρεψαν οι φωτιές - Saeed Khan/AFP via Getty Images
0

Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία κατέστρεψαν σχεδόν το ένα πέμπτο των δασών της χώρας, σύμφωνα με μελέτες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι πυρκαγιές αυτές ήταν άνευ προηγουμένου για την Αυστραλία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με ξηρασία, η οποία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι κλιματολόγοι εξετάζουν αυτήν την περίοδο τα δεδομένα που συνδέονται με αυτήν την καταστροφή για να καθορίσουν σε ποιο βαθμό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Στο μεταξύ όμως, σε μια ειδική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Climate Change, Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν άλλες πλευρές αυτών των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με μία από αυτές τις μελέτες, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 κάηκαν περίπου 58 εκατομμύρια στρέμματα εύκρατων δασών στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια. Αυτή ήταν η καταστροφικότερη περίοδος πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

«Στα μέσα της άνοιξης του 2019 (σ.σ. για το νότιο ημισφαίριο) συνειδητοποιήσαμε ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος των δασών της ανατολικής Αυστραλίας θα μπορούσε να καεί μέσα σε μια εποχή», σχολίασε ο Ματίας Μπερ, του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ.

Κατά μέσο όρο, λιγότερο από το 2% των δασών της Αυστραλίας καταστρέφονται κάθε χρόνο από πυρκαγιές.

Άλλη μελέτη επικεντρώνεται στις συνθήκες που επιδείνωσαν την καταστροφή: την πολυετή ξηρασία στη λεκάνη του Μάρεϊ. Ο Άντριου Κινγκ, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μελέτη μαζί με τους συναδέλφους του ένα φαινόμενο που αποκαλείται Δίπολο του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο επηρεάζει άμεσα το επίπεδο των βροχοπτώσεων στην Αυστραλία. Έτσι, όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο στον ανατολικό Ινδικό, με νερά πιο κρύα στα δυτικά, προκαλούνται συνήθως περισσότερες βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ασία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ξηρασία που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας από το 2017 συνδέεται με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης αυτού του φαινομένου, λόγω της υπερθέρμανσης του συνόλου των ωκεανών. Για τον λόγο αυτό, τον χειμώνα του 2016 σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις που συνδέονταν με το φαινόμενο του Διπόλου, όμως στη συνέχεια στη λεκάνη του Μάρεϊ καταγράφηκαν 12 διαδοχικές εποχές με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου. Αυτή ήταν η μακρύτερη περίοδος ξηρασίας από το 1990.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM
Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM