Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία

Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία Facebook Twitter
NATIONAL MUSEUM WALES
0

Ένα άριστα διατηρημένο αποτύπωμα δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε από ένα τετράχρονο κορίτσι σε παραλία της Ουαλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Το αποτύπωμα εντοπίστηκε σε παραλία της κομητείας της Κοιλάδας του Γκλαμόργκαν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για το βάδισμα των δεινοσαύρων. Το αποτύπωμα έχει ηλικία 220 εκατ. ετών και διασώθηκε μέσα στη λάσπη. Παρότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σε τι είδους δεινόσαυρο ανήκει, το μήκους 10 εκατοστών αποτύπωμα, προέρχεται από δεινόσαυρο ύψους 75 εκατοστών.  

Η επιμελήτρια παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας, Cindy Howells, περιγράφει το εύρημα ως το καλύτερο δείγμα από τη συγκεκριμένη παραλία. «Ήταν η Lily και ο Richard (ο πατέρας της) που εντόπισαν το αποτύπωμα», αναφέρει η μητέρα του κοριτσιού, Sally. «Η Lily το είδε ενώ περπατούσαν και είπε "μπαμπά, κοίτα". Όταν γύρισαν σπίτι και μού έδειξαν την φωτογραφία μού φάνηκε εντυπωσιακή», αναφέρει προσθέτοντας πως ο σύζυγός της πίστευε πως «ήταν κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό». Η ίδια αποφάσισε να ενημερώσει τους ειδικούς. 

Ο δεινόσαυρος στον οποίο ανήκει το αποτύπωμα περπατούσε στα δύο πίσω του πόδια και κυνηγούσε μικρά ζώα και έντομα. Ανάλογα αποτυπώματα στις ΗΠΑ ανήκουν στον δεινόσαυρο Coelophysis. Δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή κατά το παρελθόν πιστεύεται πως ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ερπετά παρά σε δεινοσαύρους. Το μουσείο εξασφάλισε ειδική άδεια για να αφαιρέσει το εύρημα, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ για περεταίρω μελέτη. 

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια και το αποτύπωμα αναμένεται να «ρίξει φως» σε ένα από τα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα μάθουν περισσότερα για το σχήμα των ποδιών τους. Η περιοχή όπου βρέθηκε το αποτύπωμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους. Σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί την καλύτερη τοποθεσία για ίχνη δεινοσαύρων της Τριαδικής Περιόδου στη Βρετανία. 

Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένας δωδεκάχρονος ανακάλυψε τυχαία έναν σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου, ενώ έκανε βόλτα με τον πατέρα του στην Αλμπέρτα του Καναδά. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ