Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία

Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία Facebook Twitter
NATIONAL MUSEUM WALES
0

Ένα άριστα διατηρημένο αποτύπωμα δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε από ένα τετράχρονο κορίτσι σε παραλία της Ουαλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Το αποτύπωμα εντοπίστηκε σε παραλία της κομητείας της Κοιλάδας του Γκλαμόργκαν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για το βάδισμα των δεινοσαύρων. Το αποτύπωμα έχει ηλικία 220 εκατ. ετών και διασώθηκε μέσα στη λάσπη. Παρότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σε τι είδους δεινόσαυρο ανήκει, το μήκους 10 εκατοστών αποτύπωμα, προέρχεται από δεινόσαυρο ύψους 75 εκατοστών.  

Η επιμελήτρια παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας, Cindy Howells, περιγράφει το εύρημα ως το καλύτερο δείγμα από τη συγκεκριμένη παραλία. «Ήταν η Lily και ο Richard (ο πατέρας της) που εντόπισαν το αποτύπωμα», αναφέρει η μητέρα του κοριτσιού, Sally. «Η Lily το είδε ενώ περπατούσαν και είπε "μπαμπά, κοίτα". Όταν γύρισαν σπίτι και μού έδειξαν την φωτογραφία μού φάνηκε εντυπωσιακή», αναφέρει προσθέτοντας πως ο σύζυγός της πίστευε πως «ήταν κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό». Η ίδια αποφάσισε να ενημερώσει τους ειδικούς. 

Ο δεινόσαυρος στον οποίο ανήκει το αποτύπωμα περπατούσε στα δύο πίσω του πόδια και κυνηγούσε μικρά ζώα και έντομα. Ανάλογα αποτυπώματα στις ΗΠΑ ανήκουν στον δεινόσαυρο Coelophysis. Δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή κατά το παρελθόν πιστεύεται πως ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ερπετά παρά σε δεινοσαύρους. Το μουσείο εξασφάλισε ειδική άδεια για να αφαιρέσει το εύρημα, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ για περεταίρω μελέτη. 

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια και το αποτύπωμα αναμένεται να «ρίξει φως» σε ένα από τα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα μάθουν περισσότερα για το σχήμα των ποδιών τους. Η περιοχή όπου βρέθηκε το αποτύπωμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους. Σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί την καλύτερη τοποθεσία για ίχνη δεινοσαύρων της Τριαδικής Περιόδου στη Βρετανία. 

Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένας δωδεκάχρονος ανακάλυψε τυχαία έναν σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου, ενώ έκανε βόλτα με τον πατέρα του στην Αλμπέρτα του Καναδά. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια - Μελέτη

Εάν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τελικά τους 2-3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο ευάλωτες
THE LIFO TEAM
Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Περιβάλλον / Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, εξηγεί την έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ