Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία

Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία Facebook Twitter
NATIONAL MUSEUM WALES
0

Ένα άριστα διατηρημένο αποτύπωμα δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε από ένα τετράχρονο κορίτσι σε παραλία της Ουαλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Το αποτύπωμα εντοπίστηκε σε παραλία της κομητείας της Κοιλάδας του Γκλαμόργκαν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για το βάδισμα των δεινοσαύρων. Το αποτύπωμα έχει ηλικία 220 εκατ. ετών και διασώθηκε μέσα στη λάσπη. Παρότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σε τι είδους δεινόσαυρο ανήκει, το μήκους 10 εκατοστών αποτύπωμα, προέρχεται από δεινόσαυρο ύψους 75 εκατοστών.  

Η επιμελήτρια παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας, Cindy Howells, περιγράφει το εύρημα ως το καλύτερο δείγμα από τη συγκεκριμένη παραλία. «Ήταν η Lily και ο Richard (ο πατέρας της) που εντόπισαν το αποτύπωμα», αναφέρει η μητέρα του κοριτσιού, Sally. «Η Lily το είδε ενώ περπατούσαν και είπε "μπαμπά, κοίτα". Όταν γύρισαν σπίτι και μού έδειξαν την φωτογραφία μού φάνηκε εντυπωσιακή», αναφέρει προσθέτοντας πως ο σύζυγός της πίστευε πως «ήταν κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό». Η ίδια αποφάσισε να ενημερώσει τους ειδικούς. 

Ο δεινόσαυρος στον οποίο ανήκει το αποτύπωμα περπατούσε στα δύο πίσω του πόδια και κυνηγούσε μικρά ζώα και έντομα. Ανάλογα αποτυπώματα στις ΗΠΑ ανήκουν στον δεινόσαυρο Coelophysis. Δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή κατά το παρελθόν πιστεύεται πως ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ερπετά παρά σε δεινοσαύρους. Το μουσείο εξασφάλισε ειδική άδεια για να αφαιρέσει το εύρημα, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ για περεταίρω μελέτη. 

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια και το αποτύπωμα αναμένεται να «ρίξει φως» σε ένα από τα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα μάθουν περισσότερα για το σχήμα των ποδιών τους. Η περιοχή όπου βρέθηκε το αποτύπωμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους. Σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί την καλύτερη τοποθεσία για ίχνη δεινοσαύρων της Τριαδικής Περιόδου στη Βρετανία. 

Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένας δωδεκάχρονος ανακάλυψε τυχαία έναν σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου, ενώ έκανε βόλτα με τον πατέρα του στην Αλμπέρτα του Καναδά. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM