Οι τίγρεις της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε 4 χρόνια - «Ιστορικό κατόρθωμα», λέει ο Μόντι

Οι τίγρεις της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε 4 χρόνια - «Ιστορικό κατόρθωμα», λέει ο Μόντι Facebook Twitter
EPA
0

Οι άγριες τίγρεις της Ινδίας αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών. 

Σύμφωνα με στοιχεία επίσημης απογραφής, εντοπίστηκαν 2.967 τίγρεις, σε σχέση με 2.226 που είχαν καταγραφεί τέσσερα χρόνια πριν, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, να κάνει λόγο για «ιστορικό κατόρθωμα». 

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την προστασία των τίγρεων» δήλωσε ο Μόντι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής. «Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν, υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για τη μείωση του πληθυσμού των τίγρεων. Αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για εμάς αλλά με αποφασιστικότητα πετύχαμε τους στόχους μας», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. 

Η απογραφή πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά την τελευταία έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 26.000 κάμερες που κατέγραψαν σχεδόν 350.000 εικόνες από τους βιότοπους όπου ζουν οι τίγρεις, ανέφερε ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας.  Οι εικόνες αναλύθηκαν από υπολογιστές και έτσι ταυτοποιήθηκε το κάθε ζώο ξεχωριστά. Παράλληλα, αξιωματούχοι για τα δάση και την άγρια ζωή «σάρωσαν» περίπου 380.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτάσεων. 

Το 1900 πάνω από 100.000 τίγρεις ζούσαν στον πλανήτη. Το 2010 ωστόσο καταγράφηκαν μόλις 3.200 τίγρεις. Τη χρονιά εκείνη η Ινδία και δώδεκα ακόμα χώρας συμφώνησαν στον διπλασιασμό των τίγρεων που βρίσκονται στα εδάφη τους ως το 2022. Έκτοτε ο πληθυσμός τίγρεων της Ινδίας αυξάνεται σταθερά μετά από το ιστορικό χαμηλών του 2006. Τότε οι τίγρεις ανέρχονταν σε 1.411. Πλέον ο πληθυσμός τους αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 2002.  

Υπολογίζεται πως το 1947, όταν η Ινδία έγινε ανεξάρτητο κράτος, περίπου 40.000 τίγρεις ζούσαν στα εδάφη της. Με τους κυνηγούς να σκοτώνουν τα αιλουροειδή για τα όργανά τους, το είδος έφτασε κοντά στην εξάλειψη. Ο αυξανόμενος πληθυσμός των τίγρεων ωστόσο έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ινδών. Για την καλύτερη διαχείριση του πληθυσμού των τίγρεων η Ινδία αποφάσισε να αφιερώσει περίπου πενήντα ειδικές περιοχές για τα ζώα που εκτείνονται από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, βορειοδυτικά, ως τη κεντρική και δυτική Ινδία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM