Η απειλή για τις πολικές αρκούδες μεγαλώνει καθώς η απώλεια του πάγου της Αρκτικής από τους παγετώνες, την πολική γη και τη θάλασσα μειώνεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν από πολλούς επιστήμονες, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

 

Αυτό είναι δυσοίωνα νέα για τους πληθυσμούς πολικών αρκούδων, δηλώνει στον Guardian κορυφαίος εμπειρογνώμονας που συμμετέχει σε μελέτες για τo απειλούμενο είδος. Η φετινή ετήσια ελάχιστη ποσότητα του πάγου της Αρκτικής, σε συνδυασμό με την δεύτερη χαμηλότερη έκταση, μόλις 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, επηρεάζει τους πληθυσμούς πολικής αρκούδας που πλήττονται σοβαρά καθώς ζουν και κυνηγούν στη βόρεια περιοχή της Αλάσκας, αλλά και εκείνες που ζουν στη Βερίγγειο Θάλασσα

 

«Τώρα ο πάγος έχει απομακρυνθεί στα ανοιχτά της θάλασσας και γνωρίζουμε ότι οι αρκούδες δεν τρέφονται και οι αρκούδες που αναγκάζονται να κυνηγούν στη στεριά, δεν βρίσκουν πολλά να φάνε. Όσο πιο μακριά είναι ο πάγος της θάλασσας, τόσο πιο σκληρές είναι οι συνθήκες για τις αρκούδες», δήλωσε ο Steven Amstrup της Polar Bears International.

 

Το 2015, η ομάδα ανέφερε ότι ο πληθυσμός πολικών αρκούδων στη θάλασσα Beaufort είχε μειωθεί κατά 40% από την προηγούμενη δεκαετία. «Μπορούμε μόνο να προβλέψουμε ότι αυτές οι μειώσεις έχουν συνεχιστεί», δήλωσε ο Amstrup.

 

Η απώλεια θαλάσσιου πάγου, οι συνθήκες της παγκόσμιας θέρμανσης στην περιοχή της Αρκτικής, με τα θερμότητα ρεκόρ στην Αλάσκα, την απώλεια πάνω από 60 δισεκατομμύρια τόνων πάγου από την Γροιλανδίας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα πέντε ημερών το καλοκαίρι, αλλά και άλλοι παράγοντες είναι η νέα απειλή για τις πολικές αρκούδες. Και για τους δύο πληθυσμούς πολικών αρκούδων, οι συνθήκες είναι ζοφερές. Εκείνες που ζουν στην ακτή δεν βρίσκουν πολλά για φαγητό, λέει ο Amstrup, και εκείνοι που ζουν μόνιμα στον πάγο φαίνεται πως δεν τρέφονται αρκετά.

 

 

«Βιώνουν μια μακρά νηστεία το καλοκαίρι και υπάρχει ένα όριο για το πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει αυτό. Βλέπουμε ήδη ενδείξεις όσον αφορά την επιβίωσή τους στη θάλασσα Beaufort. Μια ενήλικη αρκούδα έχει πολλή σωματική μάζα και ίσως μπορεί να επιβιώσει από μια τέτοια νηστεία, αλλά οι νεαρές αρκούδες δεν έχουν τη σωματική μάζα ή τις δεξιότητες κυνηγιού που απαιτούνται για να επιβιώσουν», είπε.

 

 

Αλλά, επειδή το 2019 δεν έθεσε ρεκόρ όσον αφορά την απώλεια θαλάσσιου πάγου, υπογράμμισε ο Amstrup, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε ότι, εκτός από ένα ακραίο γεγονός, οι συνθήκες έχουν σταθεροποιηθεί ή βελτιωθεί. Ο Amstrup είπε ότι οι περικοπές χρηματοδότησης και το γεγονός ότι οι βιολόγοι δεν μπορούν να διοργανώσουν αποστολές και να μελετήσουν τις αρκούδες ,σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει «πόσο άσχημο ήταν αυτό το έτος».

 

Αντ 'αυτού, ο Amstrup λέει ότι αυτή η κακή χρονιά και η καταγραφή θερμού καλοκαιριού είναι ορόσημα για το τι φέρνει το μέλλον. Άσχημες χρονιές όπως αυτή, θα γίνονται όλο και συχνότερες αν απλά επιτρέψουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα «Γνωρίζουμε ότι καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, θα έχουμε περισσότερη ζέστη και θα έχουμε όλο και λιγότερους θαλάσσιους πάγους μέχρι να εξαφανιστούν οι πολικές αρκούδες», δήλωσε.