Οι ΗΠΑ ανακυκλώνουν μόλις το 5% των πλαστικών απορριμμάτων τους

Οι ΗΠΑ ανακυκλώνουν μόλις το 5% των πλαστικών απορριμμάτων τους Facebook Twitter
0

Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες έρευνες, που αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών καταλήγουν σε χωματερές. 

Το 2021 ανακυκλώθηκε μόλις το 5-6% των πλαστικών απορριμμάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση των οργανώσεων Last Beach Cleanup και Beyond Plastics. 

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας επίσης δημοσίευσε έρευνα αυτή την εβδομάδα, στην οποία ανέλυσε στοιχεία από το 2019 και κατέληξε στο ίδιο ποσοστό: μόλις το 5% των πλαστικών ανακυκλώνονται. 

Οι ερευνητές αυτής της έκθεσης επεσήμαναν ότι τα πλαστικά απόβλητα σε χωματερές στις ΗΠΑ αυξάνονται για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, η αύξηση του πληθυσμού και προτίμηση των καταναλωτών για πλαστικά μίας χρήσης. 

Επίσης, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από τις αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένου ότι το Πεκίνο το 2017 απαγόρευσε τις περισσότερες εξαγωγές πλαστικών από τις ΗΠΑ. 

Χώρες όπως η Κίνα συνήθιζαν να δέχονται πλοία γεμάτα πλαστικά απόβλητα από τις ΗΠΑ, επισημαίνει η Τζαν Ντελ, ιδρύτρια του Last Beach Cleanup. Αλλά, χωρίς αυτή την επιλογή, περισσότερα πλαστικά καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς λίγες αμερικανικές εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να τα ανακυκλώνουν. 

«Το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών των ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν περίπου 4-5%», επεσήμανε. «Δεν έχουμε τα εργοστάσια να το κάνουμε. Επίσης, απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε περισσότερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικού στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε. 

Περίπου το 85% των πλαστικών καταλήγουν σε χωματερές και το υπόλοιπο 10% αποτεφρώνεται, σύμφωνα με την έρευνα της Ντελ. Ακόμη και όταν ανακυκλώνονται τα πλαστικά, περίπου το ένα τρίτο του υλικού από ένα μπουκάλι απορρίπτεται κατά τη διαδικασία. 

Η νέα έρευνα της οργάνωσης αποκάλυψε επίσης ότι ενώ η ανακύκλωση είναι σε πτώση, η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων ανά άτομο στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 263% από το 1980, από 27 σε 99 κιλά ανά κάτοικο. 

«Δεν μπορούμε να μείνουμε στο εφιαλτικό σενάριο του πλαστικού μίας χρήσης που βρισκόμαστε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντελ. «Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό, χωρίς αρχικά να περιορίσουμε τα απορρίμματα», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδί κοιτάζει ενυδρείο.

Περιβάλλον / Στην Ελλάδα το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό ενυδρείο στα Βαλκάνια

Θα φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ψάρια σε 700.000 λίτρα νερού. Ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ θα γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ