Οι φάλαινες αλλάζουν το «τραγούδι» τους όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν

Οι φάλαινες αλλάζουν το «τραγούδι» τους όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν Facebook Twitter
0

Οι γαλάζιες φάλαινες ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας αλλάζουν το «τραγούδι» τους όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, διαπίστωσαν επιστήμονες.

Οι ερευνητές άκουγαν τις φάλαινες τα τελευταία πέντε χρόνια, με χρήση υποβρύχιων μικροφώνων ανοιχτά της ακτής, κοντά στο Μοντερέι. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν αισθητήρες σε 15 φάλαινες, που επέτρεψαν στους επιστήμονες για πρώτη φορά να συνδέσουν τις αλλαγές στο τραγούδι τους με τις μετακινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι φάλαινες τραγουδούσαν κατά κύριο λόγο τη νύχτα. Όταν προετοιμάζονταν να ταξιδέψουν προς τον νότο, σε θερμόμετρα νερά για τον χειμώνα, οι ήχοι τους ακούγονταν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν αυτές τις αλλαγές με μία συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Είναι πιθανό, λένε οι ερευνητές, ότι τα μεταβαλλόμενα μοτίβα τραγουδιού να στέλνουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις. Οι γαλάζιες φάλαινες είναι τα πιο «βροντόφωνα» πλάσματα του πλανήτη, οι ήχοι τους ταξιδεύουν σε απόσταση που ξεπερνά τα 600 μίλια στο νερό.

Αν οι άνθρωποι μπορούν να ερμηνεύσουν αυτά τα σινιάλα για να καθορίσουν αν οι φάλαινες αναζητούν τροφή ή μεταναστεύουν, οι άλλες φάλαινες μπορεί να κάνουν το ίδιο. «Οι γαλάζιες φάλαινες βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις η μία από την άλλη, αλλά με κάποιο τρόπο ανταλλάσσουν πληροφορίες», είπε ο Ουίλιαμ Όστρεϊχ, μεταπτυχιακός φοιτητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και επικεφαλής της έρευνας.

Τα ευρήματα αποκλίνουν από προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το τραγούδι των φαλαινών χρησιμοποιούνται αυστηρά ως κάλεσμα για ταίρι. Αυτή η πρόοδος στην αποκωδικοποίηση των ήχων των φαλαινών μπορεί να επιτρέψει να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι μετακινήσεις των μεγαλύτερων θηλαστικών στον κόσμο, κάτι που παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για κάποιου είδους σύστημα εναέριου ελέγχου στους ωκεανούς, το οποίο θα αποτρέπει τις συγκρούσεις τους με πλοία.

Πολλοί ενδιαφέρονται για την πρακτική εφαρμογή αυτού του είδους έρευνας, σημείωσε ο Όστρεϊχ. Για παράδειγμα, πώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος σύγκρουσης των φαλαινών με πλοία στις συνωστισμένες θαλάσσιες οδούς.

«Σίγουρα δεν είναι το μαγικό ραβδάκι», παραδέχθηκε ο ερευνητής αναφερόμενος στα συμπεράσματα που κατέληξε η ομάδα του. «Αλλά μπορεί να συνεισφέρει σε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Times

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM