Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα

Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα
0

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Νότιος Πόλος έχει υπάρξει ένα από τα ταχύτερα μεταβαλλόμενα μέρη στη Γη, καθώς θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στους τροπικούς ωκεανούς.

Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και την ακριβή περιοχή, και για χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν πως ο Νότιος Πόλος παρέμενε παγωμένος ακόμα και όταν η υπόλοιπη ήπειρος θερμαινόταν.

Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στην ψυχρότερη περιοχή της Γης: το οροπέδιο της Ανταρκτικής. Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται από -60 ℃ το χειμώνα έως μόλις -20 ℃ το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη θερμοκρασία στο σταθμό Amundsen-Scott στον Νότιο Πόλο, το νοτιότερο μετεωρολογικό παρατηρητήριο της Γης, από το 1957. Εκεί υπάρχει ένα από τα μακροβιότερα αρχεία με πλήρη στοιχεία της μεταβολής της θερμοκρασίας στην ήπειρο της Ανταρκτικής.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα 60 χρόνων από μετεωρολογικούς σταθμούς και χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να δείξουν τι προκαλούσε την επιταχυνόμενη αυτή υπερθέρμανση.

Διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών στον δυτικό Ειρηνικό είχαν προκαλέσει μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από τη Θάλασσα Weddell στον νότιο Ατλαντικό.

Αυτή η συνθήκη με τη σειρά της, αύξησε τη ροή του θερμού αέρα απευθείας στον Νότιο Πόλο, θερμαίνοντάς τον περισσότερο από 1,83 βαθμούς Κελσίου από το 1989.

Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι η τάση της φυσικής θερμότητας πιθανότατα ενισχύθηκε από τις εκπομπές αερίων, που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα μπορούσε να καλύψει τη επίδραση που έχει η θερμοκρασία στην ρύπανση από άνθρακα στον Νότιο Πόλο.

«Ενώ οι θερμοκρασίες ήταν γνωστό ότι αυξάνονταν σε όλη τη Δυτική Ανταρκτική και τη Χερσόνησο της Ανταρκτικής κατά τον 20ο αιώνα, ο Νότιος Πόλος κρύωνε», δήλωσε ο Kyle Clem, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Victoria του Ουέλινγκτον, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Υπήρχε η υποψία ότι αυτό το μέρος της Ανταρκτικής μπορεί να είναι άνοσο ή «αποκλεισμένο» από την υπερθέρμανση. Ανακαλύψαμε, όμως, ότι αυτό δεν συμβαίνει πια», είπε στο AFP.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Νότιος Πόλος, το πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης, τώρα θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 0,6 Βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, σε σύγκριση με περίπου 0,2 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα που ισχύει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, αποδίδουν την αλλαγή σε ένα φαινόμενο γνωστό ως Interdecadal Pacific Oscillation (IPO/Διαδεκαδική ταλάντωση του Ειρηνικού).

Ο κύκλος IPO διαρκεί περίπου 15 με 30 χρόνια και εναλλάσσεται μεταξύ μιας «θετικής» κατάστασης, κατά την οποία ο τροπικός Ειρηνικός είναι θερμότερος και ο βόρειος Ειρηνικός είναι πιο κρύος από τον μέσο όρο, και μίας «αρνητικής» κατάστασης, όπου η θερμοκρασία, αντιστρέφεται.

Η ταλάντωση αυτή άλλαξε στις αρχές του αιώνα, προκαλώντας μεγαλύτερη διάδοση της θερμότητας και περισσότερες ακραίες πιέσεις σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε σε μια ισχυρή ροή θερμότερου αέρα ακριβώς πάνω από τον Νότιο Πόλο.

«Ενώ η θερμότητα ήταν ακριβώς μέσα στη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών μοντέλων, ήταν πολύ πιθανό ότι στην όλη συνθήκη συνέβαλε η ανθρώπινη δραστηριότητα», είπε.

Με πληροφορίες του sciencebulletin.com/Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ