Ο «μαύρος χρυσός» των βρετανικών εστιατορίων κινδυνεύει από την υπεραλίευση

Ο «μαύρος χρυσός» των Βρετανών κινδυνεύει από την υπεραλίευση Facebook Twitter
Φωτογραφία © Unsplash
0

Μπορεί να σιγομαγειρευτεί ή να ψηθεί στη σχάρα, να καλυφθεί με σάλτσα και να κονσερβοποιηθεί ή να ανακατευτεί σε μια παέγια. Η σουπιά, ένα κεφαλόποδο που συγγενεύει στενά με το καλαμάρι, κινδυνεύει από την υπεραλίευση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τον Μάρτιο ένα ριζότο σουπιάς προστέθηκε στο μενού του εστιατορίου The Seafood Restaurant του Ρικ Στέιν στο Padstow της Κορνουάλης. Στο Κάρντιφ, στο Heaneys, μπορεί κανείς να βρει ένα πιάτο με χοιρινή κοιλιά, σουπιές και φασόλια borlotti. Στο Cycene στο Shoreditch του Λονδίνου, ένα ραγού κατσίκας με χυλοπίτες σουπιάς, ενώ στο Silo στο Stratford, η σουπιά ζυμώνεται για να ντύσει πράσα, άλλιον και πιπεριές padron. Στη Γλασκώβη, το Celentano's προσφέρει λιγκουίνι και ραγού σουπιάς με μαύρες ελιές και εστραγκόν.

Περίπου 4.000 τόνοι σουπιών εκφορτώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο κατά μέσο όρο. Σε μεγάλο βαθμό αλιεύονται στη Μάγχη, πολύ λίγες από αυτές καταλήγουν στα βρετανικά πιάτα, ενώ οι περισσότερες εξάγονται, καθώς αποτελούν λιχουδιά στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Είναι ένα τόσο υποτιμημένο συστατικό, γεμάτο γεύση, ευπροσάρμοστο, και όταν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί πραγματικά να λάμψει στο πιάτο», λέει ο σεφ Τομ Χίνεϊ, ο οποίος διευθύνει το ομώνυμο εστιατόριό του στο Κάρντιφ και χρησιμοποιεί εδώ και καιρό σουπιές. Ο Χίνεϊ την περιγράφει ως «γλυκιά, τρυφερή και κρεατώδη, περισσότερο από το καλαμάρι. Είναι απίστευτα ντελικάτη, αλλά αντέχει υπέροχα σε πλούσια ή ζωηρά πιάτα».

Ο Ντιν Πάρκερ, σεφ στο Celentano's, το μαγειρεύει εδώ και αρκετά χρόνια και τις προμηθεύεται εποχιακά -από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο- από έναν «έμπιστο χονδρέμπορο που χρησιμοποιεί τοπικά ημερόπλοια». Οι πελάτες του είναι όλο και πιο περίεργοι και λέει ότι είναι δημοφιλείς. Ο Πάρκερ χρησιμοποιεί τα φτερά, τα πλοκάμια και το σώμα για ένα ραγού, τα εντόσθια μαγειρεύονται σε ζωμό και οι σάκοι με το μελάνι αναμειγνύονται για να εμπλουτίσουν τον ζωμό.

Στο Wildflowers, ένα εστιατόριο με μεσογειακή έμπνευση στην Belgravia, υπάρχει στο μενού από το φθινόπωρο, συνήθως σερβιρισμένο σε fideua ή παέγια, δύο ισπανικά πιάτα. Έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. «Ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι», λέει ο εκτελεστικός σεφ, Άαρον Πότερ. 

Διατίθεται επίσης σε κονσέρβα, με τις βρετανικές εταιρείες Rockfish και Sea Sisters να κυκλοφορούν κονσερβοποιημένες εκδόσεις. Ο ιδρυτής της Rockfish, Μιτς Τονκς, λέει ότι είναι στα τρία κορυφαία προϊόντα που πωλούν. Η Sea Sisters προσφέρει δύο ποικιλίες: σουπιές «καπονάτα» και σουπιές σε πλούσια, κατάμαυρη σάλτσα μαρσάλα. Μπορεί να αναμειχθεί σε ρύζι ή να σερβιριστεί με ζυμαρικά. 

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των σουπιών. Αυτή την εβδομάδα, η Marine Conservation Society (MCS) δημοσίευσε τον ετησίως επικαιροποιημένο οδηγό Good Fish Guide. Οι σουπιές που αλιεύονται με τράτα συμπεριλήφθηκαν στην κατηγορία «αποφύγετε».

Ο Τονκς, ο οποίος προμηθεύεται αλιευμένες με δοχείο όπου είναι δυνατόν, δήλωσε ότι η σουπιά «έχει αλιευθεί σκληρά την τελευταία δεκαετία, αλλά αναπτύσσεται γρήγορα και υπάρχουν σχέδια διαχείρισης που τίθενται σε εφαρμογή». Η Άλις Μουρ, υπεύθυνη του Good Fish Guide του MCS, λέει ότι το ενδιαφέρον για τις σουπιές έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ανησυχίες είναι ότι συχνά αλιεύεται με μηχανότρατα και ότι δεν έχει γίνει ισχυρή αξιολόγηση των αποθεμάτων.

«Φαίνεται ότι μειώνεται και πιθανώς υπεραλιεύεται. Το άλλο πρόβλημα είναι η διαχείριση. Δεν υπάρχει όριο στο πόσο μπορούν να αλιεύσουν οι άνθρωποι - είναι ελεύθερο για όλους» εξήγησε η Μουρ. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Νέα σειρά podcast: H κατάσταση των πραγμάτων / Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Μπορεί το Κλιματικό Ταμείο να αποτελέσει μια δίκαιη λύση στην ακριβή ενέργεια; Ή μήπως τα €4,78 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα; Η Ντίνα Καράτζιου μιλά με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια Ενεργειακής Πολιτικής στο Green Tank.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Ο πλανήτης χάνει τα χρώματά του: Οι πεταλούδες «ξεθωριάζουν» λόγω των ανθρώπων

Νέα έρευνα από τη Βραζιλία δείχνει ότι οι πεταλούδες χάνουν τα χρώματά τους καθώς οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα τροπικά δάση με μονοκαλλιέργειες ευκαλύπτου - Ο πλανήτης γίνεται πιο μονόχρωμος και αυτό απειλεί τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM