Ο βουβός θρήνος μιας φάλαινας - Δύτες καταγράφουν το σπάνιο φαινόμενο μετά το χαμό του μωρού της

Ο βουβός θρήνος μιας φάλαινας - Δύτες καταγράφουν το σπάνιο φαινόμενο μετά το χαμό του μωρού της Facebook Twitter
1

Ο κάμεραμαν υποβρύχιων λήψεων Rodrigo Friscone Wyssmann έχει στο ενεργητικό του πολλές καταδύσεις κοντά σε φάλαινες, αλλά η πρόσφατη συνάντησή στα νερά του Μεξικό  θεωρείται ξεχωριστή, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από πολλούς επιστήμονες και ερευνητές άγριας ζωής.

Ο Wyssmann και ο πατέρας του παρακολούθησαν και κατέγραψαν μια μεγάλη θηλυκή φάλαινα να έχει αδρανήσει και να στέκεται ακίνητη στο νερό, μετά τη θανάτωση του μικρού της από φάλαινες όρκα.

Η μητέρα  παρέμεινε στο σημείο όπου οι θηρευτές είχαν επιτεθεί και κατασπαράξει το μικρό της για μια εβδομάδα και η στάση της, που ήταν κάτι που πρώτη φορά παρατηρήθηκε και κατεγράφη, ήταν κάτι που γέννησε πολλά ερωτηματικά και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ως προς το αν το κήτος αντιδρούσε στο θάνατο που είχε βιώσει. Αυτό που για πολλούς ήταν ο θρήνος της φάλαινας, ήταν μια ανατριχιαστική εμπειρία που κόβει τη ανάσα" αναφέρουν οι δύτες που παρακολούθησαν το φαινόμενο. "Ήμουν εκεί για πολλές ώρες και παρατηρούσα τη φάλαινα να έχει αδρανήσει και να μην αντιδρά σε τίποτα. Κοιτούσα μέσα στα μάτια της και πραγματικά έβλεπα μια συμπεριφορά που δεν έχω ξανασυναντήσει, αν και έχω ακούσει να μιλούν για αυτή." λέει ο Wyssmann ο οποίος περιγράφει τη σκηνή με δέος.

Humpback whales - Pelagic Life

"The whale on the left is an adult female. The one on the right is her male escort. We were on our way to Roca Partida when we heard that the female's calf had been attacked by a few killer whales. When we got there, the mother was inconsolable. The male was trying to comfort her by touching her gently, but it was useless. Some of you may already know this, but it's only the male whales who sing (while mating), so this was obviously a devastating and silent moment. The man holding the camera on the video is my father." Video by: Rodrigo Friscione Wyssmann

Δημοσιεύτηκε από Pelagic Life στις Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Κοντά στο κήτος, το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο, ήταν ο σύντροφός της ο οποίος κατά των λεγόμενα των δυτών την πλησίασε και έμοιαζε σαν να προσπαθεί να την παρηγορήσει. Το αρσενικό παρέμεινε σιωπηλό, κάτι που δεν συνηθίζεται μεταξύ των πληθυσμών, όπως έχει καταγραφεί. Τελικά, παρέμεινε δίπλα της ακίνητο για ώρες. Η συμπεριφορά των θηλαστικών προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων και ερευνητών που μελέτησαν το υλικό της καταγραφής και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις ομάδες παρακολούθησης.

"Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα πώς τα συναισθήματα των άλλων ζώων αντικατοπτρίζουν και θυμίζουν τα δικά μας, αλλά συναντήσεις, όπως αυτή που είχε Wyssmann φαίνεται να δείχνουν ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες". Στην πραγματικότητα, ο Mark Bekoff, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποστήριξε ότι είναι αλαζονικό να σκεφτόμαστε πως ισχύει κάτι πολύ διαφορετικό. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλά ζώα βιώνουν έντονα συναισθήματα. Δεν τίθεται θέμα αν τα συναισθήματα έχουν εξελιχθεί στα ζώα, αλλά γιατί έχουν εξελιχθεί ως έχουν. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα συναισθήματά μας είναι τα 'δώρα' των προγόνων μας. Έχουμε συναισθήματα και το ίδιο ισχύει και με τα άλλα ζώα. " προσθέτει ο επιστήμονας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ συγκινητικό άρθρο μόνο που η φάλαινα είναι θηλαστικό και αναπνέει με πνεύμονες γι αυτό ανεβαίνει και στην επιφάνεια του νερού ,οπότε λίγο δύσκολο να ήταν εκεί για μια βδομάδα ακίνητη ή έστω για ώρες όπως λέει το άρθρο.Δεν αμφισβητώ τη συναισθηματική νοημοσύνη των ζώων σε καμία περίπτωση.Απλά εν προκειμένω ο "παρατηρητής"κατά τη γνώμη μου δηλώνει ανακρίβειες.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ