ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Νεκροταφείο καρχαριών ανακαλύφθηκε στις ακτές των νησιών Κόκος

Νεκροταφείο καρχαριών ανακαλύφθηκε στις ακτές των νησιών Κόκος Facebook Twitter
0

Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακάλυψαν ένα «νεκροταφείο καρχαριών» στα νησιά Κόκος.

Υπάλληλοι της Αυστραλιανής Κρατικής Ένωσης Επιστημονικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας CSIRO κατά τη διάρκεια της αποστολής του επιστημονικού σκάφους Investigator βρήκαν περισσότερα από 750 απολιθωμένα δόντια καρχαριών σε βάθος 5,4 χιλιάδων μέτρων.

Τα δόντια που βρέθηκαν στις ακτές των νησιών φέρεται να ανήκαν σε καρχαρίες διαφόρων ειδών.

Η ασυνήθιστη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας έρευνας για τη βιοποικιλότητα στο νέο θαλάσσιο πάρκο των Νήσων Κόκος (Keeling). Η υπεύθυνη συλλογών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Museums Victoria, Dianne Bray, η οποία βρισκόταν στο ταξίδι, δήλωσε ότι όταν η ομάδα ανέσυρε για πρώτη φορά το δίχτυ, το αποτέλεσμα φαινόταν απογοητευτικό.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν απλώς γεμάτο ιζήματα και όζους μαγγανίου. Στη συνέχεια αρχίσαμε να το ψάχνουμε και ένας από τους συναδέλφους μου πέρασε τουλάχιστον μια ώρα απλά ψάχνοντας και μαζεύοντας δόντια καρχαρία. Δεν ήταν όλα απολιθώματα, κάποια ήταν σχετικά πρόσφατα, ήταν καρχαρίες μάκο και δύο είδη συγγενών του μεγάλου λευκού καρχαρία».

Πάνω από 750 δόντια βγήκαν από την θαλάσσια περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στη βάση του βουνού Muirfield, νοτιοδυτικά των νησιών Κόκος (Keeling).

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως βρέθηκε το δόντι ενός καρχαρία Μεγαλόδοντα ή του πλησιέστερου προγόνου του. Ο προϊστορικός θηρευτής, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από τρία εκατομμύρια χρόνια, ήταν ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ και το μήκος του έφτανε τα 15 με 18 μέτρα.

Νεκροταφείο καρχαριών ανακαλύφθηκε στις ακτές των νησιών Κόκος Facebook Twitter

Ο επιμελητής ψαριών του Μουσείου της Ουάσινγκτον Γκλεν Μουρ δήλωσε ότι το «νεκροταφείο» ήταν ένα αξιοσημείωτο εύρημα. «Δεν γνωρίζω κάποια προφανή εξήγηση για το γιατί μπορεί να βρίσκονται όλα μαζί, εκτός από το ότι ίσως ήταν ένα χαμηλό σημείο στον πυθμένα του ωκεανού, οπότε τελικά θα έβρισκαν το δρόμο τους προς τα κάτω», είπε. 

Ο Δρ Μουρ ανέφερε ότι είχαν ήδη βρει μια τεράστια ποικιλία ζώων. «Βρίσκουμε μερικά καταπληκτικά ψάρια, μαλάκια και μαλακά κοράλλια», είπε. «Από τα βαθιά νερά, στα 5.000 μέτρα, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να φανταστείτε».

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM