ΜΚΟ προσέφυγαν εναντίον της ΕΕ για τον χαρακτηρισμό «πράσινο» σε αέριο και πυρηνική ενέργεια

ΜΚΟ προσέφυγαν εναντίον της ΕΕ για τον χαρακτηρισμό «πράσινο» σε άεριο και πυρηνική ενέργεια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Ενώπιον του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγαν μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για το περιβάλλον σχετικά με τον χαρακτηρισμό «πράσινο» που αποδόθηκε από την Κομισιόν στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Greenpeace κατέθεσε ξεχωριστή αγωγή καταγγέλλοντας την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας σε κατάταξη επενδύσεων που χαρακτηρίζονται βιώσιμες.

Συγκεκριμένα, η ClientEarth, WWF, Transport&Environment (T&E) και η γερμανική οργάνωση BUND κατέθεσαν αγωγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της άρνησης των Βρυξελλών να απαλείψει το αέριο «από την ταξινόμησή της για βιώσιμη χρηματοδότηση».

Τι αναφέρει το κείμενο της Κομισιόν

Το κείμενο που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022 και υιοθετήθηκε έξι μήνες αργότερα, ορίζει τα κριτήρια προκειμένου να θεωρηθούν «βιώσιμες» οι επενδύσεις, με σκοπό τον προσανατολισμό ιδιωτικών κεφαλαίων σε δραστηριότητες που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, το κείμενο περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια, που δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς αερίου μεταξύ των επενδύσεων που μπορούν να επωφεληθούν πράσινης χρηματοδότησης, υπό όρους και προσωρινά, χαρακτηρίζοντάς τους απαραίτητους για να συνοδεύσουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή) και την απο-ανθρακοποίηση της ηπείρου.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους οι 4 ΜΚΟ τονίζουν ότι «το ορυκτό αέριο είναι μια πηγή ενέργειας υψηλού περιεχομένου σε άνθρακα όταν καίγεται [...] Η εξαγωγή και η μεταφορά του προκαλούν επίσης απελευθέρωση μεθανίου». 

«Είναι τόσο παράλογο όσο και παράνομο, υπονομεύει θεμελιωδώς την αξιοπιστία της κλιματικής δράσης της ΕΕ. Το αέριο δεν είναι ούτε καθαρό, ούτε φθηνό, ούτε μια σίγουρη πηγή ενέργειας», εκτιμούν, τονίζοντας τον κίνδυνο «να επιδεινωθεί η εξάρτηση της ΕΕ» από εισαγόμενες και ακριβές ορυκτές πηγές.

Η ταξινόμηση αυτή αντιβαίνει στις «υποχρεώσεις της συμφωνίας του Παρισιού» για το κλίμα και «στις πολιτικές (δημόσιων) χρηματοπιστωτικών θεσμών» όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέφεραν, εκφράζοντας φόβους ότι το κείμενο θα «διοχετεύει επιπλέον επενδύσεις» στο αέριο σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών.

Η ξεχωριστή αγωγή της Greenpeace

Από την πλευρά της, η Greenpeace κατέθεσε επίσης σήμερα ξεχωριστή προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της συμπερίληψης του αερίου αλλά και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση των «βιώσιμων επενδύσεων» καταγγέλλοντας μια «ψευδή ετικέτα» που κινδυνεύει να "εκτρέψει τις πράσινες χρηματοδοτήσεις από τους σκοπούς τους".

«Η συμπερίληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων προκαλεί σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον, κάτι που απαγορεύεται ρητά» από τη νομοθεσία την οποία η Επιτροπή υποτίθεται ότι θα μετέφραζε με αυτή την ταξινόμηση, υποστηρίζει η Ρόντα Βερχέβεν, δικηγόρος της Greenpeace.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM