Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό έδαφος

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό έδαφος Facebook Twitter
0

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, γνωστό ως A68a, είναι σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στη νήσο Νότια Γεωργία στον Ατλαντικό.

Ο γίγαντας της Ανταρκτικής έχει παρόμοιο μέγεθος με το νησί το οποίο προσεγγίζει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκρουστεί και να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του καταφυγίου της άγριας ζωής στην περιοχή.

Εάν συμβεί αυτό, αποτελεί σοβαρή απειλή για τους πιγκουίνους και τις φώκιες που ζουν εκεί καθώς θα μπλοκάρει τις διαδρομές των ζώων για αναζήτηση τροφής. Επίσης πολλά από τα πλάσματα που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας θα συνθλιβούν εκεί που θα πέσει το A68a - μια διαταραχή της φύσης που θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να αντιστραφεί.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό έδαφος Facebook Twitter
Εικόνα από δορυφόρο κατέγραψε την ακριβή θέση του γιγαντιαίου παγόβουνου

«Τα οικοσυστήματα μπορούν και θα ανακάμψουν φυσικά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν κολλήσει εκεί αυτό το παγόβουνο, να μείνει εκεί για 10 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Geraint Tarling από τη Βρετανική Έρευνα Ανταρκτικής (BAS). «Αυτό θα έκανε μια πολύ μεγάλη διαφορά, όχι μόνο για το οικοσύστημα της Νότιας Γεωργίας, αλλά και για την οικονομία», δήλωσε στο BBC News.

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος είναι κάτι σαν «νεκροταφείο» για τα μεγαλύτερα παγόβουνα της Ανταρκτικής. Αυτά τα μεγαθήρια παρασύρονται από ισχυρά ρεύματα και καταλήγουν να περιορίζονται στα ρηχά της υφαλοκρηπίδας που περιβάλλει το απομακρυσμένο νησί.

Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει πορεία αργότερα;

 

Το A68a ακολουθεί αυτή τη διαδρομή από τότε που απελευθερώθηκε από την Ανταρκτική στα μέσα του 2017 και πλέον είναι μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής. To παγόβουνο αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen C στα ανατολικά της χερσονήσου της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017 και σήμερα έχει μήκος σχεδόν 150 χιλιόμετρα και πλάτος 48.

«Είναι δύσκολο για εμάς να προβλέψουμε ακριβώς πού θα καταλήξει», λένε επιστήμονες που ερευνούν την διαδρομή μέσω εικόνων από δορυφόρο. Παρόλο που οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι το A68a βρίσκεται σε άμεση διαδρομή προς τη Νότια Γεωργία, ενδέχεται αυτό να αλλάξει. «Οτιδήποτε είναι δυνατό», λέει ο ειδικός χαρτογράφησης της BAS, Δρ. Peter Fretwell. «Είναι πολύ δύσκολο να πούμε ακριβώς τι θα συμβεί», είπε στο BBC News.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια - Μελέτη

Εάν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τελικά τους 2-3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο ευάλωτες
THE LIFO TEAM
Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Περιβάλλον / Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, εξηγεί την έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ