Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκωλόμυων έχουν σχήμα κύβου

Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκωλόμυων έχουν σχήμα κύβου Facebook Twitter
Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκολόμυων έχουν σήμα κύβου (Pixabay)
0

Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκωλόμυων, των μικροσκοπικών μαρσιποφόρων της Αυστραλίας, έχουν σχήμα κύβου.

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το ασυνήθιστο φαινόμενο με τα μαρσιποφόρα, που ανήκουν στην οικογένεια των Βομβατόμορφων.

Το σχήμα του κύβου σχηματίζεται μέσα στο έντερο και όχι «κατά την έξοδο», όπως πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soft Matter την Πέμπτη.

Η μελέτη περιέχει προκαταρκτικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μια συνάντηση τμήματος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στη Τζόρτζια το 2018.

Ο δρ Scott Carver, ειδικός άγριων ειδών στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε ότι «υπήρχαν υπέροχες πολύχρωμες υποθέσεις, αλλά κανείς δεν τις είχε ελέγξει».

Συγκεκριμένα υπήρχε η εικασία ότι τα ζώα είχαν τετράγωνο σφιγκτήρα πρωκτού, ότι τα κόπρανα συμπιέζονται μεταξύ των πυελικών οστών, καθώς και η ιδέα (που χαρακτηρίζεται ως «πλήρης ανοησία») ότι τα μαρσιποφόρα σχηματίζουν μόνα τους τα κόπρανα σε σχήμα κύβου αφού αφοδεύσουν.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Carver έκανε νεκροτομή σε ένα μαρσιποφόρο του είδους που είχε υποβληθεί σε ευθανασία, όταν χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο. Τότε παρατήρησε τους κύβους, που είχαν σχηματιστεί, στο τελευταίο μέτρο του εντέρου του ζώου. Το περιέγραψε, δε, ως «πολύ περίεργη στιγμή». «Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι το πώς παράγονται οι κύβοι μέσα ουσιαστικά σε έναν μαλακό σωλήνα (το έντερο)».

Η ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής κτηνιάτρου στο ζωολογικό κήπο Taronga, Larry Vogelnest, ερεύνησε το έντερο, ενώ φυσικοί στις ΗΠΑ που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια δημιούργησαν μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση της παραγωγής κύβων.

Η ομάδα ανακάλυψε μεγάλες αλλαγές στο πάχος των μυών μέσα στο έντερο, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ δύο πιο δύσκαμπτων και δύο πιο εύκαμπτων περιοχών. «Οι ρυθμικές συσπάσεις του εντέρου βοηθούν στη διαμόρφωση των αιχμηρών γωνιών των κύβων αυτών», δήλωσε ο Carver.

Όταν παρουσιάστηκαν προκαταρκτικά ευρήματα το 2018 «τότε, οι ερευνητές πίστευαν ότι υπήρχαν τέσσερις δύσκαμπτες και τέσσερις ευέλικτες περιοχές», είπε. «Αλλά αυτό που επιβεβαίωσε η τελική έρευνα είναι ότι το έντερο του ζώου έχει δύο δύσκαμπτες και δύο εύκαμπτες περιοχές».

Από το 2018, Αυστραλοί ερευνητές έχουν ολοκληρώσει την ιστολογική ανάλυση καθώς και μια αξονική τομογραφία σε ένα ζωντανό μαρσιποφόρο του είδους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στο πάχος των μυών, εκτός από την ξήρανση του κοπράνων, παρήγαγαν το συγκεκριμένο αυτό σχήμα.

Ερωτηθείς γιατί οι φασκολόμυες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, ο Carver είπε ότι σύμφωνα με μία θεωρία τα ζώα, που έχουν ισχυρή αίσθηση της όσφρησης, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των περιττωμάτων τους και ότι το σχήμα του κύβου βοηθά στην αποτροπή της απομάκρυνσης των κοπράνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα περιττώματα σε σχήμα κύβου σε μια κλίση οκτώ μοιρών κυλούσαν πολύ λιγότερο από τα σφαιρικά σχήματα. Ο Vogelnest βοήθησε την έρευνα διευκολύνοντας μια εγκεκριμένη αξονική τομογραφία σε έναν ζωντανό φασκολόμυ, κάτοικο ζωολογικού κήπου του Lucy-Lu.

«Αυτή ήταν μια από τις πιο ασυνήθιστες έρευνες στην οποία συμμετείχε η Taronga. Λίγο περίεργη, αλλά απαντά σε μια πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία πολλοί άνθρωποι είχαν» δήλωσε.

Εκτός από τα οφέλη της καλύτερης κατανόησης του είδους των φασκολόμυων, ο Carver είπε ότι η ανακάλυψη έδειξε έναν νέο τρόπο κατασκευής κύβων μέσα σε έναν μαλακό σωλήνα, ο οποίος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους τομείς όπως η κλινική παθολογία.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM