Καστοριά: Αρκούδα έκανε βόλτες κοντά στην πόλη- Την μετέφεραν στον Γράμμο

Καστοριά: Αρκούδα έκανε βόλτες κοντά στην πόλη- Την μετέφεραν στον Γράμμο Facebook Twitter
Φωτ.: Καλλιστώ
0

Μία αρκούδα, που εμφανιζόταν πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς, απομακρύνθηκε και επανεντάχθηκε στον Γράμμο. 

Η επιχείρηση έγινε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, έπειτα από προσπάθειες δύο εβδομάδων. Η αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου 4-5 ετών, εμφάνιζε συμπεριφορά εξοικείωσης, σύμφωνα με την οργάνωση «Καλλιστώ». 

Πολλές φορές προσέγγισε κολυμπώντας από τη λίμνη τη χερσόνησο του Προφήτη Ηλία, σε πολύ μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης της Καστοριάς. Έτσι, αποφασίστηκε από κοινού με τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς ότι η καλύτερη μέθοδος στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η σύλληψη, ραδιοσήμανση και επανένταξη της αρκούδας σε απομακρυσμένο δασικό περιβάλλον του ορεινού όγκου του Γράμμου, σημειώνει η οργάνωση. 

Μετά την ενεργοποίηση των ειδικών παγίδων, το προσωπικό της οργάνωσης ακινητοποίησε την αρκούδα και το ζώο αναισθητοποιήθηκε. Στη συνέχεια της τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο GSM/GPS και επανεντάχθηκε σε απομακρυσμένη, δασωμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Γράμμου. 

Καστοριά: Αρκούδα έκανε βόλτες κοντά στην πόλη- Την μετέφεραν στον Γράμμο Facebook Twitter
Φωτ.: Καλλιστώ

Η επανένταξη έγινε με την μέθοδο του hard release, επισημαίνει η οργάνωση. Δηλαδή, με τη χρήση ειδικών αποτρεπτικών μέσων για αρκούδες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αρνητικό ερέθισμα στο ζώο, ώστε να μην επιστρέψει εύκολα ξανά σε κατοικημένη περιοχή. Καθημερινά θα παρακολουθούνται οι κινήσεις της αρκούδας, μέσω ειδικής γεω-πλατφόρμας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν επαναπροσέγγιση του ζώου σε κατοικημένη περιοχή.
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ