Καβάλα: Νεκρό ξεβράστηκε δελφίνι στην παραλία της Νέας Καρβάλης - «Ίσως κουράστηκε με τον νοτιά και κατέληξε»

Καβάλα: Νεκρό ξεβράστηκε δελφίνι στην παραλία της Νέας Καρβάλης - «Ίσως κουράστηκε με τον νοτιά και κατέληξε» Facebook Twitter
Φωτ.: Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας/ΑΠΕ
0

Δελφίνι μήκους περίπου δύο μέτρων έπεσε θύμα του ισχυρού νοτιά που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης στον κόλπο της Καβάλας, με αποτέλεσμα να ξεβραστεί στην παραλία της Νέας Καρβάλης, ανατολικά της Καβάλας.

Το άτυχο θηλαστικό βρήκαν νεκρό ερασιτέχνες αλιείς της περιοχής και ενημέρωσαν αμέσως το λιμεναρχείο και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), που εδρεύει στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου.

Ο Άρης Χρηστίδης, τεχνολόγος γεωπόνος, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και υπεύθυνος για τα κητώδη θηλαστικά, που ενημερώθηκε για το περιστατικό, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ενήλικο αρσενικό ζωνοδέλφινο, που ξεβράστηκε από τη θάλασσα την Τετάρτη.

Καβάλα: Νεκρό ξεβράστηκε δελφίνι στην παραλία της Νέας Καρβάλης - «Ίσως κουράστηκε με τον νοτιά και κατέληξε» Facebook Twitter
Φωτ.: Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας/ΑΠΕ

Όπως αναφέρει, τα ζώα αυτά δεν πλησιάζουν τις ακτές και ζουν στην ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου κόλπου της Καβάλας και ειδικότερα πίσω από τη Θάσο. Συνήθως δεν μπλέκονται σε δίχτυα, γιατί τρέφονται στα βαθιά με θράψαλα και μικρά πελαγικά ψάρια χωρίς οικονομική αξία. Συνεπώς, όπως τονίζει, δεν έχουν λόγο να πάνε σε δίχτυα.

«Θα μπορούσα να αποκλείσω αυτόν τον λόγο θανάτου που είναι συνηθισμένος για άλλα κητώδη», υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης και συνεχίζει: «Τα θηλαστικά αυτά ζουν σε μεγάλα κοπάδια, που μπορεί να απαριθμούν πάνω από 100 άτομα, μακριά από την ακτή, σε καθαρά (ολιγοτροφικά) νερά και έχουν μια ευαισθησία σε μεταδιδόμενες ασθένειες μεταξύ τους. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος θανάτου. Προφανώς το άρρωστο ζώο κουράστηκε με τον νοτιά και κατέληξε».

Σήμερα το πρωί, αρμόδια υπηρεσία του δήμου Καβάλας περισυνέλεξε το άτυχο θηλαστικό και φρόντισε για την υγειονομική ταφή του.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Περιβάλλον / ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη χρήση διεθνών πιστώσεων άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2040, με ανώτατο όριο 3%, προκαλώντας αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών
LIFO NEWSROOM
Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM