Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης;

Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης; Facebook Twitter
Φωτ.: CNN
0

Σε ένα πάρκο μιας από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, το Νέο Δελχί στην Ινδία θα βρει κανείς έναν κομψό «πύργο φιλτραρίσματος» ο οποίος καθαρίζει αθόρυβα τον αέρα

Ο λόγος για τον πύργο Verto, μια κατασκευή ύψους 5,5 μέτρων που μειώνει τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου και των επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην πρωτεύουσα της Ινδίας φιλτράροντας 600.000 κυβικά μέτρα αέρα την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τον όγκο 273 αερόστατων θερμού αέρα.

Καθώς το κτίσμα βρίσκεται για αρκετό καιρό στο εν λόγω πάρκο, οι αρχιτέκτονες πιστεύουν πλέον ότι το έργο τους θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ώστε να βελτιώνει την ποιότητα αέρα σε ακτίνα γύρω του. 

Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης; Facebook Twitter
Φωτ.: CNN

Σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Symbiosis, ο πύργος έχει πέντε «κύβους» φιλτραρίσματος αέρα. Οι συσκευές λειτουργούν με ανεμιστήρες και μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα σε ακτίνα 200 έως 500 μέτρων σε κλειστούς χώρους. Σε ανοιχτούς χώρους η εμβέλεια ξεκινά από 100 και φτάνει έως τα 350 μέτρα ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου και το πόσο ανοιχτό είναι το περιβάλλον.

«Τώρα που τα ευρήματα είναι αυτά που περιμέναμε, θα αρχίσουμε να μιλάμε με τις κυβερνητικές αρχές για περαιτέρω εγκατάσταση πύργων», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία έχει επίσης μιλήσει με πιθανούς αγοραστές σε χώρες από το Ουζμπεκιστάν έως τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης; Facebook Twitter
Φωτ.: CNN

Η Studio Symbiosis δήλωσε ότι μια κατασκευαστική εταιρεία στις ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγγείλει περίπου 40 πύργους για την αντιμετώπιση της σκόνης στα εργοτάξια.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαν επίσης να εγκατασταθούν σε δημόσια πάρκα και δημόσιες πλατείες, όπου οι άνθρωποι περνούν ποιοτικό χρόνο στην ύπαιθρο», δήλωσε ο επικεφαλής προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των πύργων σε σημεία όπου κοιμούνται άστεγοι θα μπορούσε επίσης να είναι «πολύ επωφελής».

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ