Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης;

Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης; Facebook Twitter
Φωτ.: CNN
0

Σε ένα πάρκο μιας από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, το Νέο Δελχί στην Ινδία θα βρει κανείς έναν κομψό «πύργο φιλτραρίσματος» ο οποίος καθαρίζει αθόρυβα τον αέρα

Ο λόγος για τον πύργο Verto, μια κατασκευή ύψους 5,5 μέτρων που μειώνει τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου και των επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην πρωτεύουσα της Ινδίας φιλτράροντας 600.000 κυβικά μέτρα αέρα την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τον όγκο 273 αερόστατων θερμού αέρα.

Καθώς το κτίσμα βρίσκεται για αρκετό καιρό στο εν λόγω πάρκο, οι αρχιτέκτονες πιστεύουν πλέον ότι το έργο τους θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ώστε να βελτιώνει την ποιότητα αέρα σε ακτίνα γύρω του. 

Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης; Facebook Twitter
Φωτ.: CNN

Σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Symbiosis, ο πύργος έχει πέντε «κύβους» φιλτραρίσματος αέρα. Οι συσκευές λειτουργούν με ανεμιστήρες και μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα σε ακτίνα 200 έως 500 μέτρων σε κλειστούς χώρους. Σε ανοιχτούς χώρους η εμβέλεια ξεκινά από 100 και φτάνει έως τα 350 μέτρα ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου και το πόσο ανοιχτό είναι το περιβάλλον.

«Τώρα που τα ευρήματα είναι αυτά που περιμέναμε, θα αρχίσουμε να μιλάμε με τις κυβερνητικές αρχές για περαιτέρω εγκατάσταση πύργων», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία έχει επίσης μιλήσει με πιθανούς αγοραστές σε χώρες από το Ουζμπεκιστάν έως τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ινδία: Μπορούν οι «πύργοι καθαρισμού αέρα» να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης; Facebook Twitter
Φωτ.: CNN

Η Studio Symbiosis δήλωσε ότι μια κατασκευαστική εταιρεία στις ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγγείλει περίπου 40 πύργους για την αντιμετώπιση της σκόνης στα εργοτάξια.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαν επίσης να εγκατασταθούν σε δημόσια πάρκα και δημόσιες πλατείες, όπου οι άνθρωποι περνούν ποιοτικό χρόνο στην ύπαιθρο», δήλωσε ο επικεφαλής προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των πύργων σε σημεία όπου κοιμούνται άστεγοι θα μπορούσε επίσης να είναι «πολύ επωφελής».

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ