Η Ζιμπάμπουε μετακινεί 2.500 άγρια ζώα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η Ζιμπάμπουε μετακινεί 2.500 άγρια ζώα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Ένα ελικόπτερο κατευθύνει εκατοντάδες ιμπάλα σε περιφραγμένο χώρο. Ένας γερανός σηκώνει ναρκωμένους ελέφαντες και τους φορτώνει σε τρέιλερ. Αμέτρητοι δασοφύλακες οδηγούν άλλα ζώα σε μεταλλικά κλουβιά και ένα κομβόι φορτηγών ξεκινά στη Ζιμπάμπουε το ταξίδι των περίπου 700 χιλιομέτρων για τη μεταφορά των ζώων στο νέο σπίτι τους. 

Στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησε η μετακίνηση περισσοτέρων από 2.500 άγριων ζώων, από ένα καταφύγιο στα νότια, σε άλλα στον βορρά της χώρας, προκειμένου να σωθούν από την ξηρασία, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή, ξεπερνώντας τη λαθροθηρία. 

Περίπου 400 ελέφαντες, 2.000 ιμπάλα (είδος αντιλόπης), 70 καμηλοπαρδάλεις, 50 βουβάλια, 50 γκνου, 50 ζέβρες και 10 λιοντάρια είναι ανάμεσα στα ζώα που μεταφέρονται από το Save Valley Conservancy σε τρία καταφύγια στα βόρεια, σε μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αιχμαλώτισης και μετεγκατάστασης ζώων στη νότια Αφρική.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, τα ζώα μεταφέρονται σε περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ζαμβέζη, προκειμένου να ξαναδημιουργηθούν οι πληθυσμοί άγριων ζώων εκεί.  

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από έξι δεκαετίες που η Ζιμπάμπουε ξεκινά μια τέτοια μαζική εσωτερική μετακίνηση άγριων ζώων. Από το 1958 έως το 1964, στην τότε Ροδεσία, περισσότερα από 5.000 ζώα μεταφέρθηκαν για να σωθούν από την άνοδο της στάθμης του νερού. Με την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Ζαμβέζη δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, η Καρίμπα.

Τώρα, η έλλειψη του νερού κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά των άγριων ζώων, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, δήλωσε ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος των Εθνικών Πάρκων και της Διαχείρισης Άγριων Ζώων της Ζιμπάμπουε. 

Έτσι, εκδόθηκαν άδειες για τη μεταφορά των ζώων, για να αποτραπεί «μία καταστροφή», επεσήμανε. «Το κάνουμε αυτό για να ανακουφίσουμε την πίεση. Για χρόνια καταπολεμάμε τη λαθροθηρία και μόλις κερδίζαμε αυτό τον πόλεμο, η κλιματική αλλαγή αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη απειλή για τα άγρια ζώα μας», τόνισε, μιλώντας στο Associated Press. 

«Πολλά από τα πάρκα μας έχουν υπερβολικό πληθυσμό και υπάρχει ελάχιστο νερό ή τροφή. Τα ζώα καταλήγουν να καταστρέφουν τον δικό τους περιβάλλον, γίνονται κίνδυνος για τον εαυτό τους και εισβάλλουν σε γειτονικούς ανθρώπινους οικισμούς αναζητώντας τροφή, με συνέπεια τις αδιάκοπες συγκρούσεις», υπογράμμισε.  

Μία επιλογή θα ήταν η θανάτωση, για τη μείωση του αριθμού των άγριων ζώων, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις οργανώσεων. Η τελευταία φορά που η Ζιμπάμπουε προχώρησε σε τέτοια κίνηση ήταν το 1987, σημείωσε ο Farawo.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα άγρια ζώα δεν περιορίζονται στη Ζιμπάμπουε. Σε όλη την Αφρική, εθνικά πάρκα που φιλοξενούν μυριάδες είδη απειλούνται από το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά και από νέα έργα υποδομών. Ειδικοί λένε ότι η ξηρασία απειλεί σοβαρά είδη όπως ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις και αντιλόπες, καθώς μειώνει τη διαθέσιμη τροφή.  

Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη που έγινε στο εθνικό πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την απώλεια φυτών και ζώων, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες και την έλλειψη νερού, λόγω των μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασιών και των υψηλότερων θερμοκρασιών. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ