Η Σοφία (Wisdom) ένα Laysan άλμπατρος που εκτιμάται πως είναι το γηραιότερο άγριο πτηνό στον κόσμο, έχει επιστρέψει στο σπίτι της στην Ατόλη Μιντγουέι στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να γίνει μητέρα για 37η φορά.

 

Η φαινομενικά προχωρημένη ηλικία των 68 ετών και η καλή υγεία της ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που έκαναν τους επιστήμονες να ονομάσουν το άλμπατρος «Wisdom».

 

Οι βιολόγοι παρατηρούν το άλμπατρος εδώ και χρόνια και καταγραφούν τη θεαματική επιβίωσή του και το πώς εξακολουθεί ακόμη να συμβάλλει στη διαιώνιση του είδους.

 

Η Σοφία εντοπίστηκε το 1956 από τον βιολόγο Chandler Robbins, ο οποίος εκτίμησε ότι ήταν περίπου πέντε ετών εκείνη τη στιγμή. Ο βιολόγος και το πουλί συναντήθηκαν πάλι το 2002 όταν εκείνος επέστρεψε στην Ατόλη.

 

Η Σοφία - Το γηραιότερο πουλί του κόσμου είναι 68 ετών και θα γίνει μητέρα για 37η φορά
Η Σοφία στη σημερινή της φωλιά

 

Είναι εντυπωσιακό το πώς συχνά τα άλμπατρος έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους από τους ερευνητές τους. Ο Robbins πέθανε το 2017 στην ηλικία των 98 ετών.

 

Όπως πολλά άλμπατρος, η Σοφία επιστρέφει σχεδόν κάθε χρόνο στο χώρο που γεννήθηκε για να φτιάξει τη δική της φωλιά και να ζευγαρώσει.

 

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της ζωής των πουλιών αυτών είναι η προτίμησή τους στη  μονογαμία τους καθώς σχηματίζοντας δεσμούς με τους συντρόφους τους για όλη τη ζωή τους.

 

Τα Άλμπατρος γεννούν μόνο ένα αυγό κάθε και μεγαλώνουν μαζί το μικρό τους. Οι βιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι με τη Σοφία και περιμένουν με αγωνία να εκκολαφθεί το αυγό της σε λίγες εβδομάδες.