Η Νέα Γουινέα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από οποιοδήποτε νησί στον κόσμο -Νέα μελέτη

Η Νέα Γουινέα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από οποιοδήποτε νησί στον κόσμο -Νέα μελέτη Facebook Twitter
Η Νέα Γουινέα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από οποιοδήποτε νησί στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη (Guardian)
0

Η Νέα Γουινέα φιλοξενεί περισσότερα από 13.500 είδη φυτών, τα δύο τρίτα των οποίων είναι ενδημικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι το νησί έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από οποιοδήποτε άλλο νησί στον κόσμο.

Υπολογίζεται δε, ότι έχει 19% περισσότερα είδη φυτών από τη Μαδαγασκάρη, η οποία προηγουμένως κατείχε το ρεκόρ.

Ενενήντα εννέα βοτανολόγοι από 56 ιδρύματα σε 19 χώρες έχουν συλλέξει δείγματα. Τα πρώτα από αυτά τα περισυνέλεξαν Ευρωπαίοι ταξιδιώτες το 1700.

Μεγάλα τμήματα του νησιού παραμένουν ανεξερεύνητα και αρκετές από τις ιστορικές συλλογές δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 4.000 περισσότερα είδη φυτών θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature.

«Είναι ένας παράδεισος γεμάτος ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Rodrigo Cámara-Leret, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο οποίος στο παρελθόν ήταν στο Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Kew.

Η Νέα Γουινέα, η οποία χωρίζεται στις ινδονησιακές επαρχίες Παπούα και Δυτική Παπούα και το ανεξάρτητο κράτος της Παπούα Νέα Γουινέα στα ανατολικά, είναι το πιο ορεινό και πιο μεγάλο τροπικό νησί στον κόσμο, με χιονισμένες κορυφές ύψους 5.000 μέτρων.

«Αυτό επιτρέπει διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, όπως είναι τα μαγκρόβια δάση, οι βάλτοι, τα πεδινά τροπικά δάση και τα ορεινά, τα οποία μάλιστα έχουν υψηλά επίπεδα ενδημίας», δήλωσε ο Cámara-Leret.

«Και μετά στην κορυφή, ακριβώς κάτω από το όριο της ανάπτυξης των φυτών, είναι αυτά τα αλπικά λιβάδια. Αυτός ο βιότοπος είναι βασικά μοναδικός για τη Νέα Γουινέα στη Νοτιοανατολική Ασία.»

Η Νέα Γουινέα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από οποιοδήποτε νησί στον κόσμο -Νέα μελέτη Facebook Twitter
Η Νέα Γουινέα φιλοξενεί περισσότερα από 13.500 είδη φυτών

Το νησί βρίσκεται μεταξύ Μαλαισίας, Αυστραλίας και Ειρηνικού και έχει μια νέα και διαφορετική γεωλογική ιστορία, με πολλά είδη να σχηματίζονται τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

Μία από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις ήταν πόσα φυτά ευδοκιμούν αποκλειστικά στο νησί. Για παράδειγμα, το 98% των ειδών των φυτών ρέικι είναι ενδημικά, όπως και το 96% της αφρικανικής βιολέτας και το 95% των ειδών τζίντζερ.

Πολλοί υποπτεύονται ότι η Νέα Γουινέα θα αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη ποικιλία, αλλά η βοτανική εξερεύνηση στο νησί παραμένει περιορισμένη.

Σε αντίθεση με τη Μαδαγασκάρη, η οποία είχε μια λίστα ελέγχου ειδών από το 2008, το νησί δεν είχε ποτέ ελεγχθεί συστηματικά και οι προηγούμενες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει από 9.000 έως 25.000 είδη φυτών.

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 13.634 είδη φυτών χωρισμένα σε 1.742 γένη και 264 οικογένειες.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος που μπορούσαμε να έχουμε επιτέλους έναν αριθμό. Αυτό δεν είναι το τέλος, αυτό είναι το πρώτο βήμα », δήλωσε ο Cámara-Leret, ο οποίος ενθαρρύνει ερευνητές από όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν αυτό το σύνολο των δεδομένων, το οποίο θα είναι ζωτικής σημασίας για τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η Νέα Γουινέα γοητεύει τους εξερευνητές και τους βοτανολόγους για αιώνες. Το 1700 ο Άγγλος William Dampier κατέγραψε τα πρώτα επιστημονικά δείγματα από την περιοχή, τα οποία ενέπνευσαν δεκαετίες ευρωπαϊκής εξερεύνησης.

Ωστόσο, οι εσωτερικές περιοχές παρέμειναν απρόσιτες μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι βάσεις δεδομένων μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο με τη χρήση αεροσκαφών. Αυτές οι ορεινές περιοχές αποδείχθηκαν πιο διαφορετικές από όλες και τα τελευταία 50 χρόνια, καταγράφηκαν 2.800 νέα είδη.

Οι βοτανολόγοι έχουν εξετάσει συνολικά περισσότερα από 700.000 δείγματα. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.800 είδη ορχιδέας και 3.900 είδη δέντρων.

Η δρ Sandra Knapp, βοτανολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που συμμετείχε επίσης στο έργο, το περιέγραψε ως «απίστευτο επίτευγμα».

«Αυτό θα πρέπει τώρα να χρησιμεύσει ως βάση για πολύ περισσότερη δουλειά και ανακάλυψη στα επόμενα χρόνια», είπε.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ