Η Κένυα κήρυξε «πόλεμο» σε εκατομμύρια πουλιά

Η Κένυα κήρυξε «πόλεμο» σε εκατομμύρια πουλιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/DANIEL IRUNGU
0

Η κυβέρνηση της Κένυα επιθυμεί να θανατώσει έως και έξι εκατομμύρια πουλιά quelea, καθώς εισβάλουν σε αγροκτήματα και μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις για τα αρπακτικά κι άλλα άγρια είδη, όπως προειδοποίησαν οι ειδικοί. 

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει μειώσει την ποσότητα του χόρτου με τους σπόρους του οποίου τρέφονται, κυρίως, τα quelea. Αναγκάζονται, λοιπόν, να εισβάλουν στα αγροκτήματα για να τραφούν. 

Ωστόσο, αυτό θέτει σε κίνδυνο τις σοδειές ρυζιού και έχουν ήδη καταγραφεί σε περίπου 300 εκτάρια. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ένα μόνο πουλί μπορεί να καταναλώσει έως και 10 γραμμάρια σιτηρών την ημέρα. Οι αγρότες στη δυτική Κένυα κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 60 τόνους σιτηρών από τα πουλιά. Το 2021, ο FAO εκτίμησε ότι οι χρηματικές απώλειες των καλλιεργειών που οφείλονται στα πτηνά ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια ετησίως.

Οι ψεκασμοί ήταν η μέθοδος επιλογής για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ωστόσο το υλικό που χρησιμοποιούνταν κρίθηκε ως «τοξικό για τους ανθρώπους κι άλλους οργανισμούς» και άρα το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί. 

Με μέσο εκτιμώμενο πληθυσμό 1,5 δισεκατομμυρίων πουλιών στην Αφρική, ορνιθολόγοι αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ούτε αρκετά αρπακτικά πουλιά για να εξαλείψουν τις τεράστιες αποικίες των quelea, αλλά ούτε αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Ο Simon Thomsett, διευθυντής του Kenya Bird of Prey Trust, εκτίμησε πως η κουλτούρα της προστασίας του ανθρώπινου φαγητού πάνω απ΄όλα τα υπερισχύσει, για άλλη μία φορά. Στις περιοχές όπου καλλιεργείται σιτάρι, οι αγρότες ψεκάζουν όλα τα είδη πουλιών, που θεωρούνται απειλή για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, «ωστόσο ορισμένα από τα πουλιά βρίσκονται εκεί για να τρέφονται με έντομα που τρέφονται με το σιτάρι τους».

Αλλά, είναι η επίδραση που μπορεί να έχει το φυτοφάρμακο στα λίγα εναπομείναντα αρπακτικά που τον ανησυχεί περισσότερο. «Όσοι βρίσκονται στην πλευρά της προστασίας των αρπακτικών είναι πολύ ανήσυχοι για τον ψεκασμό. Σήμερα, όλα τα αρπακτικά [στην Κένυα] απειλούνται με εξαφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι ψεκασμοί τα τελευταία 60 με 70 χρόνια;».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ