Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία

Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία Facebook Twitter
Φωτογραφία Google
0

Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία. 

Σύμφωνα με την Goolge το πακέτο περιλαμβάνει 18 νέες ενεργειακές συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν συνολικά ενέργεια 1.600 μεγαβάτ. Η συμφωνία αυξάνει το παγκόσμιο portfolio των συμβάσεών του τεχνολογικού κολοσσού για αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά τουλάχιστον 40%, στα 5.500 μεγαβάτ.

Το μέγεθος αυτό «ισοδυναμεί με την απόδοση ενός εκατομμυρίου ηλιακών οροφών», σημειώνει η εταιρεία. και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η λειτουργία όλων αυτών των έργων, θα παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από πόλεις όπως η Ουάσιγκτον ή από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ουρουγουάη. 

Υπολογίζεται πως οι νέες συμφωνίες θα δώσουν ώθηση στην κατασκευή έργων ενεργειακής υποδομής, αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνουν εκατομμύρια ηλιακά πάνελ και εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, κατανεμημένα σε τρεις ηπείρους. 

Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία Facebook Twitter
Φωτογραφία Google
Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία Facebook Twitter
Φωτογραφία Google

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Google

Εξαρχής, η βιωσιμότητα αποτελούσε μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Google. Στη διάρκεια των ετών εργαστήκαμε σκληρά για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων μας, να δημιουργούμε προϊόντα έχοντας στο μυαλό μας τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας και να επιφέρουμε αλλαγές μεγάλης κλίμακας μέσα από τις εφοδιαστικές αλυσίδες μας.

Ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών μας για βιωσιμότητα είναι η δέσμευσή μας στη χρήση καθαρής ενέργειας. Από το 2007 λειτουργούμε ως εταιρεία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, ενώ το 2017 γίναμε η πρώτη εταιρεία τέτοιου μεγέθους που αντιστοίχισε όλη την ετήσια κατανάλωσή της σε ηλεκτρική ενέργεια με ανανεώσιμη ενέργεια -κάτι που επαναλάβαμε και το 2018. Ως αποτέλεσμα, είμαστε πλέον ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο.

Σήμερα κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία. Η αγορά αυτή αφορά σε ένα πακέτο προμήθειας 1.600 μεγαβάτ που περιλαμβάνει 18 νέες ενεργειακές συμφωνίες. Συνολικά, οι συμφωνίες αυτές θα αυξήσουν το παγκόσμιο portfolio των συμβάσεών μας για αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά τουλάχιστον 40%, δηλαδή στα 5.500 μεγαβάτ - ποσότητα που ισοδυναμεί με την απόδοση ενός εκατομμυρίου ηλιακών οροφών.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η λειτουργία όλων αυτών των έργων, το portfolio μας για ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από πόλεις όπως η Ουάσιγκτον ή από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ουρουγουάη. Οι νεότερες ενεργειακές αγορές μας, θα αυξήσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Google κατά 40%.

Οι νέες συμφωνίες που κάναμε θα δώσουν επίσης ώθηση στην κατασκευή έργων ενεργειακής υποδομής, αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνουν εκατομμύρια ηλιακά πάνελ και εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, κατανεμημένα σε τρεις ηπείρους. Συνολικά, ο ενεργειακά ανανεώσιμος «στόλος» μας αποτελείται από 52 προγράμματα, αξίας άνω των 7 δις δολαρίων σε νέες κατασκευές και με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία Facebook Twitter
Φωτογραφία Google

Για να εξασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο, όλες οι πρόσφατες συμφωνίες μας ανταποκρίνονται στα αυστηρά κριτήρια "προσθετικότητας" που έχουμε θέσει εδώ και πολύ καιρό για τις αγορές ενέργειας που πραγματοποιούμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζουμε ενέργεια από υπάρχουσες αιολικές και ηλιακές φάρμες, αλλά δεσμευόμαστε σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοράς, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων έργων. Η ενίσχυση των ενεργοβόρων δικτύων μας με αυξανόμενες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επιδιωκόμενη λειτουργία όλων των τομέων μας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα 7 μέρες την εβδομάδα, όλο το 24ωρο.

Οι 18 νέες αυτές συμφωνίες καλύπτουν όλη την υδρόγειο, συμπεριλαμβάνοντας επενδύσεις στις ΗΠΑ, Χιλή και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ θα αγοράσουμε ενέργεια 720 μεγαβάτ (MW) από ηλιακές φάρμες στη Βόρειο Καρολίνα (155 ΜW), στη Νότιο Καρολίνα (75 ΜW) και στο Τέξας (490 ΜW) – υπερδιπλασιάζοντας τις σημερινές δυνατότητες του παγκόσμιου ηλιακού portfolio μας. Στη Νότιο Αμερική προσθέτουμε 125 μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο που εφοδιάζει το κέντρο δεδομένων μας στη Χιλή. Τέλος, περίπου το ήμισυ (793 MW) της νέας ανανεώσιμης ενέργειας που αγοράστηκε θα βρίσκεται στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Φινλανδία (255 MW), στη Σουηδία (286 MW), στο Βέλγιο (92 MW) και στη Δανία (160 MW).

Οι συγκεκριμένες αγορές ανανεώσιμης ενέργειας δεν είναι αξιοσημείωτες μόνο λόγω τους μεγέθους τους. Έως σήμερα, οι περισσότερες τέτοιες αγορές στις ΗΠΑ αφορούσαν σε αιολική ενέργεια. Όμως, η μείωση κόστους της ηλιακής ενέργειας (πάνω από 80% την τελευταία δεκαετία) έκανε όλο και πιο συμφέρουσα την αξιοποίηση του ήλιου. Παράλληλα, οι συμφωνίες μας στη Χιλή σηματοδοτούν την πρώτη ενεργειακή αγορά μας που βασίζεται σε μια υβριδική τεχνολογία συνδυασμού ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Κι επειδή, συχνά, ο άνεμος φυσά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από αυτά κατά τα οποία λάμπει ο ήλιος, ο συνδυασμός τους θα μας επιτρέψει να αντιστοιχίσουμε το κέντρο δεδομένων μας στη Χιλή με μεγαλύτερη, κάθε μέρα, ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον, εκτός από τις δικές μας δραστηριότητες, εργαζόμαστε για να φέρουμε στο προσκήνιο το θέμα της καθαρής ενέργειας και να άρουμε τα εμπόδια όσων επιθυμούν να αγοράσουν την ανανεώσιμη μορφή της. Σήμερα μάλιστα, ανακοινώνουμε δυο νέες υποτροφίες του Google.org, με στόχο να προσφέρουμε περαιτέρω υποστήριξη σε οργανισμούς που επεκτείνουν την πρόσβαση επιχειρήσεων –από ανθοπωλεία και μεγάλους εμπόρους λιανικής έως start-ups- σε καθαρές μορφές ενέργειας. Η μία υποτροφία, 500,000 δολαρίων, θα δοθεί στο Renewable Energy Buyers Alliance (REBA) των ΗΠΑ και η δεύτερη, 200,000 δολαρίων, στο RE-Source στην Ευρώπη. Και οι δύο θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων μοντέλων αγοράς, στην εκπαίδευση και την εξεύρεση πόρων για καταναλωτές και στην κατάρριψη των εμποδίων που δυσχεραίνουν την ευρύτερη πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην Περιβαλλοντική Έκθεση 2019 που μόλις εκδώσαμε, αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους που εφαρμόζουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, σε παγκόσμια κλίμακα, το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Επενδύουμε επίσης στο AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και σε άλλες τεχνολογίες, όπως το Google's Earth Engine, για να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας και πέρα των δικών μας τειχών. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει όλους τους ανθρώπους, καθώς και τον πλανήτη που αποκαλούμε «σπίτι» μας. Με τη σημερινή ανακοίνωση κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ