LIVE!

Οι κατσαρίδες άλλαξαν τον τρόπο που κάνουν σεξ- Και φταίει ο άνθρωπος

Η αναπαραγωγή της κατσαρίδας έχει πάρει μια περίεργη τροπή- Και φταίει ο άνθρωπος Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο τρόπος που αναπαράγονται οι κατσαρίδες έχει αλλάξει, παρατήρησαν επιστήμονες. Κάτι για το οποίο ευθύνεται ο άνθρωπος και η αλλαγή αυτή έχει συνέπειες.  

Όταν η αρσενική κατσαρίδα θέλει να ζευγαρώσει με τη θηλυκή, στρέφει τα «οπίσθιά» της προς ταίρι, ανοίγει τα φτερά και της προσφέρει ένα «γεύμα» από σάκχαρα και λίπη. Καθώς η θηλυκή «τσιμπολογά», το αρσενικό την «κλειδώνει» με το ένα πέος του και το άλλο απελευθερώνει σπέρμα. 

Αν όλα πάνε ομαλά, η συνεύρεση μπορεί να διαρκέσει έως 90 λεπτά. Όμως, ολοένα πιο συχνά αυτή η διαδικασία πηγαίνει παίρνει μια παράξενη, «στραβή» τροπή και αυτό συμβάλει στην εμφάνιση πληθυσμών κατσαρίδων σε κάποια μέρη που είναι πιο δύσκολο να εξοντωθούν με τα παραδοσιακά εντομοκτόνα. 

Το 1993, επιστήμονες του North Carolina State University ανακάλυψαν ένα χαρακτηριστικό στη γερμανική κατσαρίδα, είδος που υπάρχει σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Αυτές οι νέες κατσαρίδες φαινόταν να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη γλυκόζη, κάτι παράξενο καθώς- όπως θα έχει διαπιστώσει όποιος έχει αντιμετωπίσει την απειλή αυτών των εντόμων- συνήθως δεν χορταίνουν τα γλυκά. 

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δημιουργήσαμε αυτές τις κατσαρίδες κατά λάθος, αφού επί δεκαετίες προσπαθούσαμε να σκοτώσουμε τους προγόνους τους με γλυκές σκόνες και υγρά που είχαν δηλητήριο. Οι κατσαρίδες που αγαπούσαν τα γλυκά έτρωγαν το δηλητήριο και πέθαιναν, ενώ εκείνες που ενδιαφέρονταν λιγότερο για τη γλυκόζη απέφευγαν τις παγίδες και ζούσαν αρκετά ώστε να αναπαραχθούν, περνώντας έτσι αυτό το χαρακτηριστικό στην επόμενη γενιά. 

Όμως, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εντομολόγος του North Carolina State University, Αγιάκο Γουάντα- Κατσουμάτα και οι συνάδελφοί της, το χαρακτηριστικό που μπορεί να βοηθά τη θηλυκή κατσαρίδα να αποφεύγει τα δηλητήρια με γλυκιά γεύση, κάνει λιγότερο πιθανό να ζευγαρώσει με τις συνηθισμένες αρσενικές. 

Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο της κατσαρίδας μπορεί να διασπά γρήγορα σύνθετα σάκχαρα- όπως εκείνα στο «γεύμα» που προσφέρει το αρσενικό και να τα μετατρέπει σε απλά- σαν τη γλυκόζη. Έτσι, όταν ένα από τα θηλυκά που απεχθάνονται τη γλυκόζη γεύονται το «γεύμα» του αρσενικού, ξαφνικά αυτό έχει πικρή γεύση. Το αποτέλεσμα είναι η θηλυκή να εξαφανίζεται, προτού η αρσενική κατσαρίδα καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. 

Μια εύλογη σκέψη είναι πως πρόκειται για υπέροχα νέα. Λιγότερες «συνευρέσεις» σημαίνουν και λιγότερες κατσαρίδες; Όχι ακριβώς, λένε επιστήμονες. «Είναι πραγματικά σύνθετο το πώς θα επηρεάσει αυτό τον πληθυσμό τους», επεσήμανε η δρ. Γουάντα- Κατσουμάτα. Και αυτό γιατί παρά τα εμπόδια, οι κατσαρίδες που απεχθάνονται τη γλυκόζη θα βρουν λύσεις, όπως φάνηκε σε πειράματα που έκαναν οι ειδικοί στο εργαστήριο. Για παράδειγμα, τα αρσενικά με αποστροφή στη γλυκόζη περνούν πιο γρήγορα στο σεξ, μετά την προσφορά του «γεύματος». 

«Τα θηλυκά που απεχθάνονται τη γλυκόζη μπορεί να περάσουν, για παράδειγμα τρία δευτερόλεπτα τρεφόμενα με την έκκριση του αρσενικού», είπε ο Κόμπι Σαλ, καθηγητής εντομολογίας στο North Carolina State University και συγγραφέας της μελέτης. «Οι άγριου τύπου αρσενικές κατσαρίδες (αυτές που δεν έχουν αποστροφή στη γλυκόζη) δεν ανταποκρίνονται σε τρία δευτερόλεπτα. Τα αρσενικά που απεχθάνονται τη γλυκόζη, ανταποκρίνονται», εξήγησε. 

Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν αποδείξεις που δείχνουν ότι όλες αυτές οι νέες πιέσεις προκαλούν αλλαγές στη χημική σύσταση του «γεύματος» που προσφέρουν στο ταίρι τους τα αρσενικά τα οποία απεχθάνονται τη γλυκόζη. Πιθανόν, για να συνεχίσουν να προσελκύουν θηλυκά. 

Από επιστημονική άποψη, η υπόθεση αυτή δείχνει το πώς ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει τόσο τη φυσική επιλογή- πώς οι κατσαρίδες μπορούν να επιζήσουν από τα δηλητήρια- όσο και τη σεξουαλική επιλογή. Δηλαδή κατσαρίδες που απεχθάνονται τη γλυκόζη και δεν θέλουν πλέον να ζευγαρώσουν με εκείνες που προσφέρουν ακόμη το «γεύμα».  

«Αυτό το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος επιβάλλει τη διαδικασία εξέλιξης των ζώων γύρω μας- μέσα στο σπίτι μας- και το πώς εκείνα αντιδρούν με αλλαγές όχι μόνο σωματικές, αλλά και στη συμπεριφορά», σχολίασε ο δρ. Σαλ. 

Το καλό για τους καταναλωτές είναι πως οι κατασκευαστές εντομοκτόνων μοιράζονται τον ενθουσιασμό των επιστημόνων για την εξέλιξη του είδους και παίρνουν αποστάσεις από σκευάσματα με γλυκόζη για την εξόντωση των κατσαρίδων. Όμως, με δεδομένο ότι πρόκειται για νέα έρευνα, θα πάρει χρόνο αυτές οι αλλαγές να φτάσουν αυτά τα προϊόντα στο ράφι. 

Με πληροφορίες από NYT

Περιβάλλον
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM