H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά Facebook Twitter
Φωτο: EUROKINISSI
0

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπερνά τα όρια που είχαν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού, προειδοποιεί το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο «Κοπέρνικος». Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1,5°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ένδειξη μιας άνευ προηγουμένου αλλαγής στο κλίμα.

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 120.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες.

Η συνεχιζόμενη άνοδος της θερμοκρασίας έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμιες καταστροφές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους φονικούς κυκλώνες στις ΗΠΑ, τις ιστορικές πλημμύρες στην Αφρική, και τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Μόνο το 2024, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν οικονομικές ζημιές 320 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.

Οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας, καταγράφουν επίσης πρωτοφανή επίπεδα θέρμανσης, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται λόγω της αυξημένης εξάτμισης και της ενεργοποίησης τυφώνων, κυκλώνων και καταιγίδων.

Παρά τις ανησυχητικές ενδείξεις, η μείωση των εκπομπών αερίων παραμένει εξαιρετικά αργή, με ελάχιστη πρόοδο να καταγράφεται σε πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου οι εκπομπές μειώθηκαν μόλις κατά 0,2% το 2024. Η Συμφωνία του Παρισιού καλεί σε περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από τους 2°C, αλλά το όριο των 1,5°C είναι κρίσιμο για την αποφυγή των πιο καταστροφικών συνεπειών.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης. «Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας — η αποφασιστική δράση μπορεί ακόμη να αλλάξει την πορεία του κλίματος», δηλώνει ο διευθυντής του «Κοπέρνικος», Κάρλο Μπουοντέμπο. Ωστόσο, η πρόσφατη COP29 στο Μπακού απέτυχε να καθορίσει ουσιαστικούς στόχους για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Με την κλιματική αλλαγή να επιταχύνεται, οι συνέπειες γίνονται όλο και πιο αισθητές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και την παγκόσμια οικονομία. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και η ανθρωπότητα καλείται να δράσει άμεσα για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ