Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 Facebook Twitter
EPA
0

Οι πάγοι της Γροιλανδίας «χάνονται» με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. 

Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε η διεθνής επιστημονική ομάδα της Imbie που μελέτησε στοιχεία από δορυφόρους μέσα σε διάστημα 26 ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συμμετοχή της Γροιλανδίας στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών ξεπερνά αυτό που κάποτε ήταν η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα το λιώσιμο των πάγων, μόνο στην Γροιλανδία, θα συμβάλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 7 εκατοστά.

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα απειλήσει πολλούς κατοίκους παράκτιων περιοχών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς, Andy Shepherd, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι οι καταιγίδες θα απειλούν τα αντιπλημμυρικά έργα και υποστήριξε πως για κάθε ένα εκατοστό που θα αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας έξι εκατομμύρια άτομα στον κόσμο θα απειλούνται από πλημμύρες. «Για κάθε εκατοστό αύξησης υπάρχουν επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν συνεπικεφαλής της έρευνας με 89 ειδικούς από πενήντα διαφορετικές διεθνής οργανώσεις. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε εκ νέου δεδομένα από έντεκα δορυφορικές αποστολές ανάμεσα στο 1992 και το 2018. Τα διαστημικά οχήματα πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στο πάχος, τη ροή και το βάρος των στρωμάτων πάγου και στη συνέχεια η ομάδα συνδύασε τα ευρήματα με τα πλέον πρόσφατα μοντέλα καιρού και κλίματος. Αυτό που φάνηκε ήταν η πιο ολοκληρωμένη εικόνα από το πώς η Γροιλανδία αντιδρά στην υπερθέρμανση της Αρκτικής.

Σημειώνεται ότι αυτή σε αυτή την περιοχή του πλανήτη έχει σημειωθεί αύξηση θερμοκρασίας κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Η έρευνα καταδεικνύει ότι από την αρχή της περιόδου που μελετήθηκε, περίπου 3,8 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν χαθεί στην θάλασσα. Η μάζα τους ισούται με αύξηση 10,6 χιλιοστών της στάθμης των θαλασσών. Η ερευνητική ομάδα ωστόσο κατέγραψε την επιτάχυνση του φαινομένου. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο βαθμός απώλειας ισοδυναμούσε με 1 χιλιοστό ανά δεκαετία, πλέον αγγίζει τα 7 χιλιοστά ανά δεκαετία. 

  

«Η Γροιλανδία χάνει πάγους με δύο τρόπους. Ο ένας είναι από την τήξη της επιφάνειας των πάγων με το νερό να διοχετεύεται στους ωκεανούς, ο άλλος με τον θρυμματισμό των παγόβουνων και το λιώσιμο τους στα σημεία που έρχονται σε επαφή με τους ωκεανούς» ανέφερε η καθηγήτρια Ruth Mottram, εκ μέρους του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας προσθέτοντας πως και οι δύο αυτοί τρόποι ευθύνονται ισομερώς για την απώλεια των πάγων. 

Πλέον, κατά μέσο όρο, η Γροιλανδία χάνει περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Φέτος, ωστόσο, ήταν μια ιδιαίτερα θερμή χρονιά. Στην παραθαλάσσια πόλη του Ilulissat, όχι πολύ μακριά από το σημείο που ο παγετώνα Jakobshavn Glacier έρχεται σε επαφή με τον ωκεανό η θερμοκρασία έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου. Και στον παγετώνα τους 0 βαθμούς. «Η απώλεια πάγου αυτόν τον χρόνο ξεπέρασε τους 370 δισεκατομμύρια τόνους» ανέφερε η Ruth Mottram. 

Το 2013, το IPCC, η διακυβερνητικής ομάδα για την κλιματική αλλαγή, εκτίμησε ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά περίπου 60 εκατοστά ως το 2100. Οι ερευνητές της Imbie ωστόσο, εκτιμούν πως οι προβλέψεις της IPCC έχουν πέσει έξω κατά 10 εκατοστά. Η IPCC θα πρέπει να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα στις επόμενες αναφορές της. Σύμφωνα με τον καθηγητή René Forsberg του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, στην πρόσφατη μελέτη δόθηκε βάρος στις μετρήσεις των δορυφόρων, ειδικά αυτών που «βλέπουν» την κορυφή της Γροιλανδίας. Μόνο 2% του παρόντος στόλου μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο και ένας από τους δορυφόρους αυτούς έχει ήδη ξεπεράσει το προσδόκιμο λειτουργίας του. 

«Οι περισσότερες από τις αλλαγές που έχουμε δει στην Γροιλανδία έχουν σημειωθεί στη δύση, το νότο και την ανατολή, και πλέον μεταφέρονται και στον βορρά. Έτσι το επόμενο ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus πρέπει να κινηθεί βορειότερα, σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και αυτό έχει συζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος», είπε ο René Forsberg.
 

Το νέο δορυφορικό σύστημα, με προσωρινό όνομα Cristal, θα μετονομαστεί σε Sentinel εάν πετάξει, θα αποτελέσει ένα ραντάρ που θα μετρήσει το μεταβαλλόμενο σχήμα της Γροιλανδίας. Η έρευνα της Imbie δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM