Δεν είναι όλα τα πάντα μαύρα. Υπάρχουν και λίγα καφέ, περίπου 345, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στην οροσειρά Qinling, στην Κίνα.

 

Σ' αυτά ανήκει και ο μικρόσωμος Qizai, που πλέον ζει σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Το υποείδος πάντα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60, όμως, αναγνωρίστηκε ως τέτοιο από τους επιστήμονες μόλις το 2005.

 

Σε τι διαφέρουν, ωστόσο, τα καφέ πάντα από τα υπόλοιπα; Έχουν μικρότερο κρανίο, μικρότερο μέγεθος σώματος, μικρότερα δόντια και η χρωματική διαφορά τους εικάζεται ότι οφείλεται στο ότι αυτό το είδος μεγάλωσε σε περιβάλλον απομόνωσης, κάτι που επηρέασε τα γονίδια του είδους. 

 

Βέβαια, η περίπτωση του Qizai είναι λίγο διαφορετική: το νεαρό πάντα μεταφέρθηκε σε καταφύγιο άγριων ζώων, καθώς η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν δύο μηνών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το σπάνιο καφέ πάντα έγινε 9 ετών και γι' αυτό επιχειρήθηκε από τους ειδικούς του καταφυγίου να ζευγαρώσουν το πάντα, για να συνεχιστεί το είδος. 

 

Η απόπειρα απέτυχε, λόγω «έλλειψης εμπειρίας», όπως σχολίασαν με λίγο χιούμορ οι επιστήμονες, που τώρα ελπίζουν στα αποτελέσματα της τεχνητής γονιμοποίησης... 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr