Breaking news

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο «επείγουσα κατάσταση» όσο η πανδημία

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο «επείγουσα κατάσταση» όσο η πανδημία Facebook Twitter
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο «επείγουσα» όσο η πανδημία (EPA)
0

«Η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη αποτύχει» λέει με αισιοδοξία η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε συνέντευξή της στο BBC για την κλιματική αλλαγή.

H Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα λέει ότι ο κόσμος θα πρέπει να διδαχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να αντιμετωπίσει ως επείγουσα κατάσταση την κλιματική αλλαγή.

Σε αποκλειστική της συνέντευξη στο BBC News, η Γκρέτα Τούνμπεργκ υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με «ένα σχέδιο πράσινης ανάκαμψης».

«Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε ένα "σημείο καμπής" από κοινωνικής πλευράς για θέματα όπως το κλίμα και το κίνημα Black Lives Matter.

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα μακριά από τέτοια ζητήματα. Δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από χαλί αυτές τις αδικίες» τονίζει μεταξύ άλλων.

Εξηγεί δε, πως το lockdown της έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να σκεφτεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Το επίπεδο της γνώσης και της κατανόησης ακόμη και μεταξύ ανθρώπων εξουσίας είναι πολύ, πολύ χαμηλό, πολύ χαμηλότερο από αυτό που φαντάζεστε» λέει ενώ σύμφωνα με την ίδια, το μόνο θετικό που προέκυψε από την πανδημία είναι η πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες κρίσεις.

«Δείχνει ότι σε μια κρίση αντιδράς και αντιδράς με την απαραίτητη πυγμή», λέει και δηλώνει αισιόδοξη με το γεγονός ότι πλέον οι πολιτικοί τονίζουν την σημασία να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς.

«Λέξεις όπως πράσινο, βιώσιμο, «φιλικό προς το περιβάλλον», «οργανικό» κλπ σήμερα είναι τόσο κακοποιημένες και υποβαθμισμένες που έχουν χάσει σχεδόν όλη τη σημασία τους.

Μπορούν να υπονοούν τα πάντα, από την αποψίλωση των δασών έως τις αεροπορικές βιομηχανίες, τις βιομηχανίες κρέατος και αυτοκινήτων»,  υποστηρίζει ενώ τονίζει πως «Η φύση δεν είναι ζήτημα για διαπραγμάτευση».

«Το να κάνουμε το καλύτερό μας δεν είναι πλέον αρκετό. Πρέπει τώρα να κάνουμε το φαινομενικά αδύνατο. Και αυτό εξαρτάται από εσάς και εμένα. Επειδή κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εμάς» καταλήγει η Γκρέτα τούνμπεργκ.

Με πληροφορίες του BBC/ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

Breaking news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ