Γερμανία: Τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της φύσης ζητούν επιστήμονες

Γερμανία: Τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της φύσης ζητούν επιστήμονες Facebook Twitter
Έκκληση 150 Γερμανών επιστημόνων στην πολιτική ηγεσία για την προστασία της φύσης - Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
0

Πάνω από 150 επιστήμονες κάνουν έκκληση να κατοχυρωθεί συνταγματικά -εκτός από την προστασία του κλίματος- και η προστασία της φύσης.

Υστερεί η γερμανική κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την προστασία της φύσης. Η βιοποικιλότητα θα πρέπει να είναι το μέτρο για τις πράσινες επενδύσεις, υποστηρίζουν.

«Θα πρέπει να γίνει το κοινό όραμα για κάθε πολιτική δράση η προστασία της φύσης. Οι πολιτικοί υστερούν πολύ στην λήψη μέτρων παρά την αυξανόμενη πίεση για δράση», τονίζουν στην έκκλησή τους, όπως γράφει το περιοδικό «Spiegel».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της, δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει», τονίζουν οι επιστήμονες στην εν λόγω έκκληση. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών είναι κυβερνητικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Συμβουλίου των Ειδικών για Περιβαλλοντικά Θέματα και του Επιστημονικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Κατά την άποψη των επιστημόνων, «όλες οι κρατικές επενδύσεις και οι ρυθμιστικοί κανόνες γι αυτές θα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα. Ένας τυχών “Νόμος για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας” θα πρέπει να ρυθμίζει τις υπάρχουσες εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ της προστασίας του κλίματος και της φύσης με θέματα όπως είναι η επέκταση της αιολικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά ανοιχτού χώρου, η ανέγερση φραγμάτων ή η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών», τονίζουν επίσης στην έκκλησή τους.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM