Φουκουσίμα: «Χωρίς καθυστέρηση η απόρριψη του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό» διαμηνύει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Φουκουσίμα: «Χωρίς καθυστέρηση η απόρριψη του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό» διαμηνύει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Facebook Twitter
«Το ζήτημα του μολυσμένου νερού είναι κρίσιμο και δεν μπορεί να αναβληθεί» ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στα σχέδια απόρριψης στον ωκεανό μολυσμένου νερού από τον κατεστραμένο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα, παρά τις «φωνές» διαμαρτυρίας άλλων χωρών, ακτιβιστών και αλιέων. 

Ο Κισίντα, ο οποίος έκανε το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή από τη στιγμή που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα τον περασμένο μήνα, τόνισε πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής για τους ντόπιους ρίψη του νερού στον Ειρηνικό. 

Τα ραδιενεργά υγρά απόβλητα -που αντλούνται από τον αντιδραστήρα και υφίστανται επεξεργασία για την απομάκρυνση των περισσότερων ραδιοενεργών υλικών- έχουν συσσωρευτεί στο σημείο από τη στιγμή της πυρηνικής καταστροφής μετά το φονικό τσουνάμι τού 2011. 


Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει φίδια στα οποία έχουν τοποθετήσει ειδικές συσκευές και δοσομετρητές, για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή γύρο από τις εγκαταστάσεις Νταϊτσί της Φουκουσίμα. 


«Πιστεύω ακράδαντα πως το ζήτημα του νερού είναι κρίσιμο και δεν μπορεί να αναβληθεί» ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. 


Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού έχει αποθηκευτεί σε 1.000 δεξαμενές στο σημείο, με την διαχειρίστρια εταιρεία Tepco να έχει προειδοποιήσει πως ο χώρος θα έχει εξαντληθεί έως τα τέλη του 2022. 


Προηγουμένως, η κυβέρνησης της Ιαπωνίας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξάτμισης του ραδιενεργού νερού, απελευθερώνοντάς το στην ατμόσφαιρα, ωστόσο προτιμήθηκε ως πιο ασφαλής η λύση της απόρριψής του στο νερό. 

Κυβέρνηση και Tepco είχαν γνωστοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο πως οι διαδικασίες της απαλευθέρωσης του μολυσμένου νερού στον ωκεανό θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2023 και θα διαρκέσουν δεκαετίες έως την ολοκλήρωσή τους. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM