Την επανάσταση για το μέλλον του πλανήτη φέρνει η Extinction Rebellion, μία οργάνωση κατά της οικολογικής κατάρρευσης, που χρησιμοποιεί μη βίαιη αντίσταση για διαμαρτυρία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας και τον κίνδυνο ανθρώπινης εξαφάνισης. 

 

Οι δράσεις της Extinction Rebellion πραγματοποιούνται σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους και η Αθήνα μετά από παγκόσμιο κάλεσμα για δράση. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στην πλατεία Συντάγματος.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το κάλεσμα τις οικολογικής οργάνωσης για την Αθήνα, «από τις 7 Οκτωβρίου, οι ομάδες Extinction Rebellion σε όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν και θα ξεκινήσουν παράλληλες δράσεις διαμαρτυρίας «για την κλιματική αλλαγή, την άρνηση και την ανικανότητα των κυβερνήσεων να δράσουν για την προστασία της φύσης και της ζωής στον πλανήτη μας», προσθέτοντας ότι «η Αθήνα θα συμμετέχει και εκείνη, ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της XR International, στο κάλεσμα της φύσης» 

 

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση «η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση. Το φημολογούμενο, σωτήριο για τη χώρα, οικονομικό όφελος δεν τεκμηριώνεται από αξιόπιστες μελέτες ούτε από τη διεθνή εμπειρία. Σε περιπτώσεις ατυχήματος, οι οποίες αυξάνονται λόγο της σεισμικότητας της χώρας και του βάθους των θαλάσσιων εκχυλίσεων, οι επιπτώσεις στον τουρισμό, στην αλιεία, στην υγεία και στην αγροτική παραγωγή θα είναι ολέθριες».


Extinction Rebellion και στην Αθήνα: Οι επαναστάτες οικολόγοι που κινητοποίησαν όλον τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή
EPA

 

Οι κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion ξεκίνησαν από το κεντρικό Λονδίνο με μια τελετή αργά την Κυριακή, ενώ περίπου 3.000 ακτιβιστές υπέρ του κλίματος διαδήλωσαν μπροστά από την καγκελαρία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

 

Συλλήψεις ακτιβιστών στο Λονδίνο

 

Η αστυνομία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος σήμερα είχε συλλάβει 21 ακτιβιστές για το κλίμα που διαδήλωναν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η οργάνωση  για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δημοσιογράφοι του Reuters στην περιοχή του Λονδίνου Westminster είδαν ακτιβιστές να εμποδίζουν την κυκλοφορία σε μια γέφυρα και σε πολλούς δρόμους καθώς κλικαμώνονταν οι κινητοποιήσεις τους.

 

 

 Κινητοποιήσεις σε Άμστερνταμ και Βερολίνο

 

Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα φωνάζοντας «επανάσταση!» μπλόκαραν σήμερα το πρωί της Δευτέρας το κέντρο του Άμστερνταμ αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει με συλλήψεις ώστε να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα συγκοινωνίας. Η αστυνομία είχε εγκρίνει την πρόθεση της ακτιβιστικής οργάνωσης να διαδηλώσει, με την προϋπόθεση να μην παρεμποδίσει την κίνηση στους δρόμους. 

 Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες, που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά, να αποφύγουν την περιοχή του κέντρου διότι «η αστυνομία σχεδιάζει να τερματίσει τον παράνομο αποκλεισμό». «Ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση και ο τερματισμός του αποκλεισμού ώστε να επιτραπεί η ασφαλής ροή της κίνησης. Ορισμένοι διαδηλωτές θα συλληφθούν. Η αστυνομία επίσης κατάσχεσε υλικό που διευκολύνει τη διαδήλωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.  

 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική οδική αρτηρία της πόλης μπροστά από το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο), το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Σταματήστε να μιλάτε, ξεκινήστε να πράττετε» και «πείτε την αλήθεια». «Αστυνομικοί σας αγαπάμε, το κάνουμε για τα παιδιά σας», «Είμαστε ειρηνιστές, εσείς τί είστε», φώναζαν κάποιοι από τους διαδηλωτές. Δεκάδες αστυνομικοί με μεγάφωνα καλούσαν το συγκεντρωμένο πλήθος να αδειάσει τους δρόμους και εκείνοι που δεν απομακρύνονταν, οδηγούνταν από αστυνομικούς σε λεωφορεία. 

 

 

Extinction Rebellion και στην Αθήνα: Οι επαναστάτες οικολόγοι που κινητοποίησαν όλον τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή
EPA

 

Extinction Rebellion και στην Αθήνα: Οι επαναστάτες οικολόγοι που κινητοποίησαν όλον τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή
EPA

 

Ανάλογες δράσεις έκαναν μέλη της οργάνωσης και στο Βερολίνο, όπου σήμερα ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία από το σημείο που έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την καγκελαρία, προς τη Στήλη της Νίκης, στο κέντρο του Πάρκου Τίργκαρτεν της γερμανικής πρωτεύουσας.  Οι ακτιβιστές κατέλαβαν τον κυκλικό κόμβο, γνωστό ως το Μεγάλο Αστέρι, όπου συναντώνται πέντε μεγάλοι δρόμοι, και εμπόδισαν την ροή της κίνησης, είπε η αστυνομία στο dpa εκτιμώντας ότι στις έξι το πρωί τοπική ώρα οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 1.000.

 

Extinction Rebellion και στην Αθήνα: Οι επαναστάτες οικολόγοι που κινητοποίησαν όλον τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή
EPA

 

Εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, αλλά και μαθήματα γιόγκα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας στο Βερολίνο, που θα κορυφωθεί με μια διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή. Οι οργανωτές αναμένουν πως θα συμμετάσχουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στις δραστηριότητες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σειρά κινητοποιήσεων της οργάνωσης στη Γερμανία, όπου η επιρροή της θεωρείτο αμελητέα ως τώρα.

 

 

Extinction Rebellion και στην Αθήνα: Οι επαναστάτες οικολόγοι που κινητοποίησαν όλον τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή
EPA

 

Ανάλογες είναι οι κινητοποιήσεις σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με τους διαδηλωτές να κλείνουν κεντρικούς δρόμους και την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις.


Συνολικά, η Extinction Rebellion έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο.