Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια καβούρια από την Αλάσκα - και η υπεραλίευση δεν είναι ο βασικός «ένοχος»

Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια καβούρια χιονιού από την Αλάσκα - και η υπεραλίευση δεν είναι ο βασικός «ένοχος» Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Δισεκατομμύρια καβούρια του χιονιού έχουν εξαφανιστεί από τα νερά της Αλάσκα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ακύρωση της σεζόν ψαρέματος. 

Το Συμβούλιο Αλιείας της Αλάσκας και το Συμβούλιο Διαχείρισης Αλιείας του Βόρειου Ειρηνικού ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθυσμός του είδους στη Βερίγγειο Θάλασσα έπεσε κάτω από το ρυθμιστικό όριο για το άνοιγμα της αλιείας.

Οι αριθμοί που οδήγησαν στην απόφαση είναι ακραίοι. Ο πληθυσμός μειώθηκε από 8 δισεκατομμύρια το 2018 σε 1 το 2021, σύμφωνα με τον Benjamin Daly, ερευνητή του Τμήματος Ιχθυολογίας και Θηραμάτων της Αλάσκα. 

«Το καβούρι του χιονιού είναι μακράν το πιο άφθονο από όλα τα είδη καβουριών της Βερίγγειου Θάλασσας που αλιεύονται εμπορικά» δήλωσε ο Daly στο CNN. «Έτσι, το σοκ και το δέος για τα πολλά δισεκατομμύρια που λείπουν από τον πληθυσμό είναι άξιο αναφοράς - και αυτό περιλαμβάνει όλα τα θηλυκά και τα μωρά».

Επίσης, ανακοινώθηκε η απαγόρευση αλιείας του κόκκινου βασιλικού καβουριού, για δεύτερη συνεχή χρονιά. 

Ο Mark Stichert, συντονιστής Διαχείρισης της Αλιείας Γαιών και Οστρακοειδών στο τμήμα Αλιείας και Θηραμάτων της πολιτείας, επεσήμανε ότι τα καβούρια που αλιεύονται είναι περισσότερα απ' αυτά που προκύπτουν από την αναπαραγωγή του είδους. 

Από την έρευνα που έγινε μεταξύ της περσινής και της φετινής χρονιάς, φάνηκε πως τα ώριμα αρσενικά καβούρια μειώθηκαν κατά 40% και υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 20.000 τόνοι σε όλη τη Βερίγγειο.

«Είναι τρομακτικός αριθμός, για να είμαστε ξεκάθαροι» σχολίασε ο Stichert.

Και παρότι η υπεραλίευση φαίνεται ότι είναι παράγοντας που οδηγεί σε δραματική μείωση, δεν μπορεί να δοθεί εκεί όλο το βάρος.  

Δεν ήταν η υπεραλίευση που προκάλεσε την κατάρρευση, αυτό είναι ξεκάθαρο» δήλωσε ο Michael Litzow, διευθυντής του εργαστηρίου Kodiak της NOAA Fisheries.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανησυχητική εξαφάνιση των καβουριών.

Τα καβούρια του χιονιού είναι είδη ψυχρού νερού και απαντώνται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, εξήγησε ο Litzow. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι θαλάσσιοι πάγοι εξαφανίζονται, ο ωκεανός γύρω από την Αλάσκα γίνεται αφιλόξενος για το είδος.

Οι θερμοκρασίες γύρω από την Αρκτική αυξάνονται τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, ανέφεραν επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Αρκτικής, ιδίως στη Βερίγγειο Θάλασσα, η οποία με τη σειρά της έχει ενισχύσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η απαγόρευση της αλιείας (...) και η συνέχιση της έρευνας είναι οι πρωταρχικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των πληθυσμών σε αυτό το σημείο» δήλωσε στο αμερικανικό μέσο ο Ethan Nichols, βιολόγος του Τμήματος Ιχθύων και Θηραμάτων της Αλάσκας.

Ο Stichert δήλωσε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρχει κάποια «αισιοδοξία για το μέλλον», καθώς κάνουν την εμφάνισή τους μερικά μωρά καβούρια. Όμως, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια ακόμη μέχρι να ωριμάσουν και να συμβάλουν στην αναγέννηση του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδί κοιτάζει ενυδρείο.

Περιβάλλον / Στην Ελλάδα το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό ενυδρείο στα Βαλκάνια

Θα φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ψάρια σε 700.000 λίτρα νερού. Ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ θα γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ