Εθελοντικός καθαρισμός των ακτών της Ελλάδας - Πού και πώς δηλώνουμε συμμετοχή

Helmepa: Ξεκινά ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός των ακτών Facebook Twitter
Πηγή: Unslplash
0

Ξεκινά και φέτος παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός των ακτών και τις δράσεις στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA.

Κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 350 εκατομμύρια τόνους πλαστικό (περίπου όσο το συνολικό βάρος των ανθρώπων πάνω στη γη). Τα περισσότερα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα είναι πλαστικά μιας χρήσης. Υπολογίζεται ότι αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με αυτόν τον ρυθμό τη θάλασσα το 2050 θα υπάρχει στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ' ότι ψάρια.

Η HELMEPA συντονίζει και φέτος τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μεγαλύτερου εθελοντικού γεγονότος του είδους στον κόσμο, με πάνω από 14 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως. 

Helmepa: Ξεκινά ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών Facebook Twitter
Πηγή: Helempa.

Η πρωτοβουλία θα διαρκέσει στην Ελλάδα από 18 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 και είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όσους θέλουν να αναλάβουν δράση καθαρίζοντας συμβολικά μία ακτή ή τμήμα του βυθού από τα απορρίμματα. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας το «Παίρνω μέρος, γίνομαι η λύση».

Πέρυσι, ακόμα και με τους περιορισμούς της πανδημίας, συλλέχθηκαν πάνω από 2,3 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και καλύφθηκαν περίπου 80.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής παγκοσμίως.

Η δήλωση συμμετοχής

Η διαδικασία είναι απλή. Συμπληρώνετε τη δήλωση συμμετοχής και λαμβάνετε οδηγίες  για την ασφαλή οργάνωση της δράσης, καθώς και την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας. Επιπλέον, θα λάβετε το Δελτίο Καταγραφής απορριμμάτων, ώστε να συμβάλλετε στην επιστημονική μελέτη των απορριμμάτων που βρίσκονται στις ακτές και τις θάλασσες μας.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερη ευκολία την εφαρμογή για κινητά Clean Swell

Παγκόσμιος Συντονιστής της πρωτοβουλίας είναι ο Αμερικανικός ΜΚΟ Ocean Conservancy. «Μικρές αλλαγές, με μεγάλη αξία για την υγεία του πλανήτη μας». 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τέσσερις ανεπιθύμητοι «ξένοι» στις θάλασσές μας

Περιβάλλον / Τέσσερις «εξωγήινοι» εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες

Σαρδελόγαυρος, λεοντόψαρο, αγριόσαλπα, γερμανός: Τέσσερα εισαγόμενα είδη ψαριών κατακτητικά, ανταγωνιστικά, άρα επιβλαβή για τα ντόπια, πλην όμως χρήσιμα τόσο ως δείκτες των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής όσο και ως πρωτότυπες γκουρμέ γεύσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ