Η Shell θέλει να ψάξει για πετρέλαιο σε νερά αναπαραγωγής φαλαινών - Ακτιβιστές προσπαθούν να την εμποδίσουν

Εκστρατεία ματαίωσης έρευνας για πετρέλαιο σε νερά αναπαραγωγής φαλαινών - Προσφυγή εξπρές κατά της Shell Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Με μια νομική διαδικασία - εξπρές, κινητοποιήθηκαν οργανώσεις και ακτιβιστές για τη ματαίωση των σχεδίων έρευνας για πετρέλαιο από την ολλανδο-βρετανική πολυεθνική Shell σε περιοχή αναπαραγωγής θαλάσσιων θηλαστικών, ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής.


Οι ακτιβιστές υπέβαλαν επείγουσα νομική προσφυγή κατά της σεισμικής έρευνας που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, σε μια απέλπιδα ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί για την προστασία φαλαινών, δελφινιών και φωκιών σε ένα σχετικά ανέγγιχτο, πλην ευπαθές, θαλάσσιο περιβάλλον.
 


Η υπόθεση που κινήθηκε από τέσσερις περιβαλλοντικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώσεις, θα εκδικαστεί σήμερα το απόγευμα. 


Η παρέμβαση αυτή αναμένεται τουλάχιστον να καθυστερήσει τα σχέδια της Shell για έρευνα πετρελαίου στο ευαίσθητο αυτό θαλάσσιο περιβάλλον -που θα περιλαμβάνει εξαιρετικά ισχυρές εκπομπές κρουστικών κυμάτων σε μια έκταση περίπου 3 χιλιομέτρων. 
 

Οι αντιδράσεις κατά της δρομολογούμενης έρευνας για πετρέλαιο έχουν γιγαντωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, υπό το φόβο τής διατάραξης έως καταστροφής του ποικιλόμορφου και ευαίσθητου περιβάλλοντος της Wild Coast. 


H νομική εταιρεία πίσω από την δικαστική πρόκληση της τελευταίας στιγμής ανέφερε πως η απόφαση που επιτρέπει στη Shell να συνεχίσει με τα σχέδια έρευνας ισοδυναμεί με «αδικαιολόγητη διοικητική ενέργεια» καθώς βασίζεται σε μια διαδικασία έγκρισης που πλέον έχει αντικασταθεί από ισχυρούς νόμους περιβαλλοντικής προστασίας. 

Σημειώνεται πως η έρευνα εγκρίθηκε το 2014 βάσει νομικού πλαισίου που έχει αντικατασταθεί. 


Όπως αναφέρει η Cullinan & Associates, τα σχέδια της Shell θα έχουν «άμεσες και τρομερές επιπτώσεις» τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό των ντόπιων κοινοτήτων που βασίζονται κατά κύριο λόγο για την επιβίωσή τους στον οικοτουρισμό και την αλιεία. 


«Οι ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των κοινοτήτων, των προστατών των θαλασσών μας, της γης και της βιοποικιλότητας, υπερισχύουν μακράν από τα εγωιστικά συμφέροντα εταιρειών όπως η Shell» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
NEWSROOM
Αρκούδα με 4 μικρά σε χωριό της Μακεδονίας - Όλο και πιο συχνή η εμφάνιση σε κατοικημένες περιοχές

Περιβάλλον / Καστοριά: Αρκούδες κάνουν βόλτες μέσα στα χωριά - 'Ερχονται γιατί ωρίμασαν τα κεράσια, λένε κάτοικοι

Βίντεο καταγράφουν τα ζώα στις κατοικημένες περιοχές - Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται
NEWSROOM