«Εκπληκτική άμυνα:» Mέλισσες χρησιμοποιούν περιττώματα ζώων για να προστατευθούν από τις σφήκες δολοφόνους

«Εκπληκτική άμυνα:» Mέλισσες χρησιμοποιούν περιττώματα ζώων για να προστατευθούν από τις σφήκες δολοφόνους Facebook Twitter
Plos One
0

Οι ασιατικές εργάτριες μέλισσες παίρνουν τις ακαθαρσίες από άλλα ζώα και τις τοποθετούν στις φωλιές τους για να αποκρούσουν τις επιθέσεις από «γιγάντιους» δολοφόνους.

Μεγάλοι εχθροί όπως σφήκες, σαρανταποδαρούσες ακόμη και ποντίκια μπορεί να εισβάλλουν στη κυψέλη και να σκορπίσουν πανικό στις μέλισσες. 

Μια τακτική των μελισσών, γνωστή έως σήμερα ήταν, να φράζουν τις θήρες και την είσοδο στις φωλιές του με προπόλη, είτε για να προστατευτούν από μεγάλους εχθρούς που εισβάλλουν μέσα είτε για να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία. 

Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να σκοτώσουν χιλιάδες μέλισσες, ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες έχουν αναπτύξει και άλλους αμυντικούς μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων είναι να τοποθετούν περιττώματα για να φράξουν τις φωλιές τους.

Αυτή η πρόσφατα ανακαλυφθείσα στρατηγική με χρήση περιττωμάτων εξέπληξε τους επιστήμονες επειδή οι μέλισσες είναι γνωστές για την καθαριότητα στις κυψέλες τους. 

Τα περιττώματα που βρέθηκαν και μελετήθηκαν από την ερευνητική ομάδα προκάλεσαν παράλληλα ανησυχία στους μελισσοκόμους στις ΗΠΑ και τον Καναδά ενώ τέτοια ευρήματα βρίσκονται και καταστρέφονται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μέλισσες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν έχουν αναπτύξει τέτοιους αμυντικούς μηχανισμούς.

Ο καθηγητής Heather Mattila στο Wellesley College των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Σοκαρίστηκα από τη χρήση περιττωμάτων επειδή οι μέλισσες έχουν τόσο καλή φήμη ότι είναι καθαρές. Είπε ότι αυτή η τακτική των μελισσών στη Βόρεια Αμερική το 2019 ήταν πολύ ανησυχητική. Την πρώτη φορά που το άκουσα, ανησυχούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κοιμηθώ».

Από την άλλη ο Matt Shardlow που εργάζεται στην ΜΚΟ Buglife, δήλωσε ότι η χρήση των κοπράνων από τις μέλισσες ήταν «ένας εκπληκτικά εξελιγμένος αμυντικός μηχανισμός» που δείχνει ότι η επιβίωσή τους είναι ένα πολύπλοκο έργο. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ