Είκοσι φορές πιο πιθανές οι σοβαρές ξηρασίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ξηρασία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας που προκαλεί, έχει κάνει τουλάχιστον 20 φορές πιο πιθανές τις σοβαρές ξηρασίες τα καλοκαίρια- σε σύγκριση με πριν από ένα αιώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Οι φετινοί καύσωνες και οι ξηρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατοι» χωρίς τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα αυξανόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι 21 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution, οι οποίοι ανέλυσαν την υγρασία του εδάφους ανά τον κόσμο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου φέτος. 

Οι ξηρασίες του 2022 στέρεψαν μεγάλα ποτάμια, κατέστρεψαν γεωργικές καλλιέργειες και αύξησαν τις τιμές αρκετών τροφίμων, πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές, περιόρισαν την υδροηλεκτρική παραγωγή και οδήγησαν σε περιορισμούς στη διαθεσιμότητα του νερού ακόμη και στην Ευρώπη. 

Η Κίνα βίωσε το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων έξι δεκαετιών, με συνέπεια να συρρικνωθεί στο μισό το πλάτος του τεράστιου ποταμού Γιανγκτσέ

Όταν δεν υπήρχε ακόμη η κλιματική αλλαγή, τέτοιες ξηρασίες συνέβαιναν μια φορά κάθε 400 χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη. Τώρα αναμένεται να επαναλαμβάνονται κάθε τουλάχιστον 20 χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο, δηλαδή είναι 20 φορές πιο πιθανές. 

Εάν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου- πέρα από την αύξηση 1,2 βαθμών που έχει ήδη καταγράψει σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα- μπορεί να συμβαίνουν κάθε δέκα χρόνια έντονες και εκτεταμένες ξηρασίες, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντομινίκ Σουμάχερ, της πολυτεχνικής σχολής ΕΤΗ της Ζυρίχης. 

«Με περαιτέρω άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη πιο ισχυρές και συχνές θερινές ξηρασίες στο μέλλον», επεσήμανε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας με τη χρήση χαρταετών - Από Έλληνες και Ινδούς ερευνητές

Περιβάλλον / Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας με τη χρήση χαρταετών - Από Έλληνες και Ινδούς ερευνητές

Χαρταετός 100-150 τ.μ μπορεί να παράγει δύο με τρία μεγαβάτ (MW) ηλεκτρικής ενέργειας - που ισοδυναμεί με την ισχύ μιας συμβατικής ανεμογεννήτριας ύψους 100 μέτρων.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ